press-mp-mMoslavinaplin, distributer plina na području Kutine, Popovače i Velike Ludine u blokadi je zbog duga od 11 milijuna kuna dobavljaču plina, tvrtki Prirodni plin. Opskrba plinom građana je sigurna, a vlasnici tvrtke blizu su dogovora o rješavanju problema likvidnosti i stabilizacije poslovanja Moslavineplina. Zaključeno je to na konferenciji za novinare suvlasnika Moslavineplina- Grada Kutine, općina Popovča i Velika Ludina, Moslavine d.o.o. te direktorice Moslavineplina.

Moslavinaplin posredno je u suvlasništvu jedinica lokalne samouprave kroz zajedničku tvrtku Moslavina d.o.o. koja je vlasnik Moslavineplina sa 50,02 posto. Plinprojekt iz Nove Gradiške vlasnik je Moslavineplina u udjelu od 49,98 posto. Prema Zakonu o vodama Moslavina d.o.o. treba ostati distributer vode i izdvojiti iz svog poslovanja sve ostale djelatnosti. „Zato moramo ići u vlasničko i financijsko restrukturiranje Moslavineplina zbog likvidnosti"- rekao je Davor Žmegač, gradonačelnik Kutine. Objasnio je kako zbog smanjene potrošnje plina i ulaganja u obnavljanje i održavanje sustava Moslavinaplin od prodaje plina ne može podmiriti sve svoje dugove i obaveze.

Restrukturiranje Moslavineplina će se provesti kroz dokapitalizaciju o čemu se vode razgovori suvlasnika, izvijestio je gradonačelnik Kutine napomenuvši kako su partneri Plinprojekt, Velika Ludina, Popovača i Kutina pri kraju razgovora da će napraviti dokapitalizaciju društva Moslavinaplin. „Svaki od partnera će unesti novac i imovinu u to društvo. Unosom novca i imovine stvorilo bi se dovoljno da bi društvo bilo likvidno i uredno podmirivalo sve dugove. Načelno smo postigli suglasnost da se ide u tom smjeru, ali sporazum nije potpisan i očekujemo da ćemo ga potpisati u sljedećih 10 do 15 dana. Na taj način bi Velika Ludina, Popovača i Kutina bili neposredni vlasnici Moslavinaplina, unio bi se svjež novac i imovina u društvo i na taj način bi Moslavinaplin mogla normalno poslovati"- rekao je Žmegač.

press-mp-1

Dokapitalizacijom Moslavineplina, dogovorom ili u predstečajnom postupku, vrijednost imovine Moslavineplina bit će povećana u višemilijunskom iznosu, rečeno je u odgovoru na novinarsko pitanje o cijeni dokapitalizacije.
„Sa cijelim planom upoznat ćemo sve naše dionike i zatražiti suglasnost za provedbu plana. Ukoliko vidimo da zbog vremena nećemo sve moći napraviti tada ćemo pokrenuti predstečajni postupak, zato da kroz taj postupak imamo dovoljno vremena za provedbu postupka dokapitalizacije. Ukoliko sljedećih 10-ak dana postignemo sporazum idemo odmah u dokapitalizaciju, ako za sporazum bude trebalo više vremena tad ćemo pokrenuti predstečajnu nagodbu i to ćemo napraviti kroz predstečajnu nagodbu"- zaključio je Žmegač.

Općinski načelnik Josip Mišković potvrdio je na konferenciji za medije kako jedinice lokalne samouprave žele stabilizirati poslovanje Moslavineplina i ostati u njenom vlasništvu. „Da nemamo tih dubioza koje su nastale iz objektivnih razloga u prošlosti Moslavinaplin bi bilo kvalitetno i dobro poduzeće koje bi bez ikakvih problema bilo sposobno sudjelovati na tržištu. Međutim, dubioze su tu i treba ih riješiti i zato ponavljam da su vlasnici tj. jedinice lokalne samouprave jedinstvene da se iznađe najbolje rješenje i da Moslavinaplin opstane i zaživi. Ono što je bitno, i za građane Popovače, da ovog trenutka bez obzira na napise i spekulacije nema nikakvih problema u opskrbi plinom. Kada je riječ o upitima djelatnika Moslavinaplina, sigurno je da nitko od njih neće ostati bez svog radnog mjesta i egzistencije"- istaknuo je Mišković.

Tvrtka Prirodni plin blokirala je Moslavinaplin početkom veljače zbog duga od 11 mln kn za isporučeni plin. Do sada je Moslavinaplin podmirio 7 mln kn, izvijestila je Nada Falica direktorica Moslavineplina dodajući kako su radnicima isplaćene plaće. „Moslavinaplin nema drugih obaveza, sve je podmirila na vrijeme što se tiče poreza i obaveza prema djelatnicima. Ostale su obaveze prema Prirodnom plinu za koje se nadamo da ćemo uskoro izmiriti dug i riješiti blokadu. Ako se postigne dogovor između vlasnika to bi za Moslavinaplin značilo izlazak iz poteškoća i stabilizaciju likvidnosti i podmirivanje obaveza. Što se tiče opskrbe, zakon je regulirao tako da nitko na distributivnom području neće ostati bez plina. Građani ili gospodarski subjekti svi će na vrijeme biti opskrbljeni plinom. Bez obzira tko bio distributer. Mi se nadamo da će to biti Moslavinaplin"- izjavila je direktorica Falica.