15-vijece-prevencija-mČlanovi Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta Općine Popovača na 15. su sjednici stanje sigurnosti na ovom području ocijenili zadovoljavajućim.
„Policijski službenici u prvih su 11 mjeseci ove godine evidentirali 182 kaznena djela što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 19 posto. Razriješenost tih djela iznosi 48,9 posto što je bolje nego li lani, a najčešće se bilježe kaznena djela općeg kriminaliteta. Tako su se u navedenom razdoblju dogodile 84 provalne krađe, a iznimno je teško prevencijom braniti i nadzirati vikend naselja gdje se iste najčešće evidentiraju. Ove godine policija bilježi i značajno povećanje broja počinjenih kaznenih djela prijevara"- izvijestio je načelnik Policijske postaje Kutina Tone Mašunjac te u okviru svog osvrta naglasio i sve bolju situaciju kada je riječ o dragovoljnoj predaji oružja. Kako je najavio, policijski službenici će tijekom nadolazećeg blagdanskog razdoblja ponovno provoditi akciju 'Manje oružja- manje tragedija", a njihova će nazočnost na području Općine tijekom blagdana kao i inače biti konstantna, a kako bi oni protekli u što boljem ozračju.
Vođa sektora Postaje prometne policije Kutina Josip Lakatoš izvijestio je kako je u prvih 11 mjeseci ove godine na području Općine Popovača evidentirano 75 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala. „Usporedimo li to s istim razdobljem u prošloj godini, broj nesreća manji je za njih 14. Najveći broj nesreća uzrokovalo je slijetanje vozila te sudari, a najčešće su se događale subotom. U 21 prometnoj nesreći sudjelovali su vozači pod utjecajem alkohola"- istaknuo je Lakatoš te upozorio da rad zimske službe treba biti učinkovitiji.
15-vijece-prevencija2
Predsjednik Zajednice športskih udruga Općine Popovača Željko Kasik izrazio je zadovoljstvo stanjem na sportskim terenima na kojima, kako je naglasio, nije bilo incidenata. „U okviru Zajednice djeluje 19 udruga koje ukupno obuhvaćaju oko 1300 sportaša i sva su natjecanja protekla u najboljem redu"- zaključio je Kasik.
Osim manjih nestašluka, ozbiljniji problemi nisu zabilježeni niti u Osnovnoj školi Popovača tijekom tekuće školske godine. Ravnatelj Stanislav Kos na 15. je sjednici pohvalio suradnju sa Centrom za socijalnu skrb te policiju čije je predstavnike ovom prilikom zamolio za pojačani nadzor prostora oko škole tijekom predblagdanskog razdoblja kako bi se spriječila eventualna uporaba pirotehničkih sredstava. Također ga je zanimalo iz kojeg su razloga uklonjeni ležeći policajci ispred škole, a kako je objasnio načelnik Josip Mišković, isto se moralo učiniti radi njihova oštećenja, a novi će odgovarati brzini od 40 km/h.
Osvrnuvši se na stanje u području vršnjačkog nasilja među djecom i mladima, predstavnica Centra za socijalnu skrb Lidija Belančić napomenula je kako se u tom smislu bilježi smanjenje u odnosu na prošlu godinu te je na području Općine Popovača do sada evidentirano 17 takvih slučajeva, a riječ je o jednokratnim incidentima. „Bilježi se povećanje broja tučnjava na javnom mjestu. U pogledu izvršavanja posebnih obveza maloljetnika počinitelja kaznenih djela i prekršaja, Centar i dalje ima odličnu suradnju sa popovačkom Bolnicom"- zaključila je Belančić.
15-vijece-prevencija-1
U Neuropsihijatrijskoj bolnici 'Dr. Ivan Barbot' , kako je istaknuo predstavnik Franjo Martinović, stanje sigurnosti također je povoljno. „Bolnica trenutno broji 691 pacijenta i u okviru njihovih izlazaka nisu zabilježeni nikakvi incidenti"- napomenuo je Martinović te upozorio kako je zimska služba Bolnice već drugu godinu zaredom prisiljena čistiti prometnicu od rotora do ustanove budući Županijske ceste u čijoj je ista nadležnosti, to ne čine na adekvatan način.
Poteškoća po pitanju sigurnosti nema niti Kaznionica u Lipovici- po prvi su put saziv općinskog Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta izvijestili upraviteljica Kaznionice Sanja Habjanec Martinović i njezin pomoćnik Saša Rajić koji odnedavno obavljaju navedene dužnosti. „Kaznionica kvalitetno funkcionira, tijekom posljednja tri mjeseca 120 zatvorenika koristilo je pogodnosti izlaska u Popovaču i nije zabilježen niti jedan incident"- napomenula je upraviteljica.
Govoreći o realiziranim aktivnostima u području komunalne djelatnosti usmjerenima na poboljšanje sigurnosnih uvjeta, općinski načelnik Josip Mišković izdvojio je kontinuirano održavanje nerazvrstanih cesta te postavljanje javne rasvjete na ulazu u Mjesno groblje Popovača. „Kada je riječ o pritužbama na rad zimske službe, valja uzeti u obzir i činjenicu da uslijed iznimno nepovoljnih vremenskih prilika izabrani izvođač jednostavno nije u mogućnosti promptno udovoljiti svim zahtjevima"- naglasio je načelnik te izrazio zadovoljstvo suradnjom svih službi, ustanova i udruga u okviru organizacije brojnih ovogodišnjih društvenih događanja na području Općine koja su protekla bez gotovo ikakvih problema.