promocija-crne-mape---mKnjiga Vladimira Mukuseva "Crna mapa - priča jedne novinarske istrage" predstavljena je u petak u Domu kulture u Popovači.

Priča je to o nestanku dvojice sovjetskih televizijskih dopisnika Viktora Nogina i Gennadija Kurinnoya koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili 1. rujna 1991. u selu Panjani nedaleko Hrvatske Kostajnice.
Knjigu su u Popovači predstavili autor Vladimir Mukusev, urednik Ivica Pandža Orkan i Željko Maljevac, urednik lista Novi sisački tjednik i bivši ratni izvjestitelj koji je izrazio novinarski osvrt na knjigu zaključivši da je riječ o primjeru pravog istraživačkog novinarstva.promocija-crne-mape--1
„Crna mapa- priča jedne novinarske istrage" u nakladi Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata RH i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata-ogranak Selište Kostajničko, predstavljena je povodom 21. godišnjice od neprocesuiranog ratnog zločina i okrutnog ubojstva ruskih novinara  te povodom međunarodnog dana nestalih. Okrutno ubojstvo ruskih novinara najprije se željelo zataškati, a zatim za taj zločin optužiti hrvatske snage. Od svih novinara koji su poginuli u Domovinskom ratu samo ova dvojica nikada nisu pronađena i identificirana, a pored toga, dosada ne postoji službeni zaključak o njihovoj pogibelji.
Autor Vladimir Mukusev, poznati novinar, bivši deputat Vrhovnog Sovjeta i čelnik Istražne komisije ruskog parlamenta koja je istraživala ovaj slučaj više od 20 godina vodi vlastitu istragu ove tragedije. Usprkos snažnim otporima nije odustao od istine. U knjizi na 200 stranica objavljuje fotografije i dokumente ruskih obavještajnih službi i Tužiteljstva Rusije, iznosi svoja osobna saznanja prikupljana u istrazi ovog ratnog zločina, otkriva imena ubojica te razotkriva pokušaj da se za ovaj zločin optuže hrvatski branitelji.

promocija-crne-mape--2
Priča o ubojstvu dvojice ruskih novinara '91. godine u selu Panjani već više od dvadest godina ne daje mira niti Ivici Pandži Orkanu koji se nakon završetka Domovinskog rata u Hrvatskoj posvetio prikupljanju i analiziranju arhivskog gradiva. Odlučio je stoga učiniti nešto što će trajno svjedočiti njihovoj tragičnoj smrti te uspostavio kontakt s Vladimirom Mukusevim, a njihova suradnja među ostalim je rezultirala postavljanjem spomen obilježja u Panjanima.
Posebno dojmljiv trenutak za posjetitelje popovačke promocije knjige „Crna mapa- priča jedne novinarske istrage" obilježilo je obraćanje Galine Kurinnoy, supruge poginulog ruskog novinara Gennadija Kurinnoya. Zahvalivši gostima za dorinos njegovanju sjećanja na žrtvu poginulih te promicanju i čuvanju vrijednosti stečenih u Domovinskom ratu, okupljene je u ime domaćina susreta, Općine Popovača, pozdravio načelnik Josip Mišković. Među ostalim posjetiteljima promociji su nazočili predsjednik Županijske skupštine SMŽ Željko Kardaš kao i zamjenici općinskog načelnika Kristina Ričković- Rusan i Dragan Šarčević.