sastanak-subvencije-umjetno-osjemenjivanje-mNa ovogodišnje ukidanje općinske subvencije umjetnog osjemenjivanja goveda reagirali su mnogi stočari i predstavnici veterinarskih stanica koje djeluju na ovom području.

Za subvencije umjetnog osjemenjivanja goveda Općina Popovača ranijih je godina, ovisno o broju stoke, na godišnjoj razini izdvajala između 80.000 i 120.000 kuna. Na prijedlog Odbora za poljoprivredu, pri izradi Proračuna za 2012. godinu ovaj je oblik subvencija ukinut zbog, kako je obrazloženo, drastičnog smanjenja broja goveda u proteklih nekoliko godina.
Nakon usvajanja novog Proračuna, svoje prigovore na ovu odluku izrazila je Udruga stočara i ratara "Seosko gospodarstvo" Popovača, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Borislav Novačić te Milan Studen, Veterinarska ambulanta Popovača, VETMED d.o.o. Stružec kao i 62 nezadovoljnih stočara potpisnika Peticije za vraćanje subvencije umjetnog osjemenjivanja goveda na ovom području. "U okolnostima teške i složene ekonomske situacije koja je zahvatila i naše stočarstvo, pomoć Općine kroz subvencije u umjetnom osjemenjivanju goveda je od iznimne važnosti. Druge lokalne jedinice sa daleko slabijim prihodima nisu to ukinule, dapače, više njih čak je i povećalo iznose sufinanciranja. Obzirom na trend kontinuiranog smanjenja broja grla, ovaj oblik sufinanciranja zasigurno ipak u određenoj mjeri može utjecati na zadržavanje postojećeg stočnog fonda"- istaknuli su u svojim prigovorima lokalni stočari i veterinari. Općinski načelnik Josip Mišković potom je u cilju preispitivanja ispravnosti ove odluke zatražio mišljenje Odbora za poljoprivredu. "Odbor je predložio vraćanje sufinanciranja umjetnog osjemenjivanja goveda u iznosu od 100,00 kuna po svakoj prvi put osjemenjenoj kravi ili junici. Također je dao prijedlog da zbog teške financijske situacije stočara Veterinarske ambulante umanje cijenu svoje usluge za razliku do visine iznosa prijašnje subvencije, odnosno 40,00 kuna"- objasnio je općinski načelnik Josip Mišković na sastanku s predstavnicima Veterinarskih ambulanti dodajući kako je osobno mišljenja da je potrebno vratiti subvenciju umjetnog osjemenjivanja goveda na prošlogodišnji iznos od 140 kuna, uz uvjet da i veterinarske službe u mogućim okvirima snize cijene usluga. Iako one, kako su upozorili na sastanku, usprkos značajnim povećanjima svih troškova nisu mijenjane unazad posljednje tri godine, predstavnici Veterinarskih ambulanti pristali su cijenu svojih usluga umjetnog osjemenjivanja goveda smanjiti za deset kuna. Načelnik je pritom podsjetio kako se značajan dio ukupnih sredstava izdvaja upravo za sektor poljoprivrede, i to oko 1,3 milijuna kuna. "U ovom trenutku nismo u mogućnosti povećati ukupna sredstva za poljoprivredu, što znači da će vraćanje ovih subvencija zahtijevati određene raspodjele unutar sredstava predviđenih za taj segment"- rekao je Mišković.

Konačnu odluku o vraćanju subvencioniranja umjetnog osjemenjivanja goveda će na idućoj sjednici donijeti Općinsko vijeće.