prevencija-kriminaliteta-9-sjednica-mU Popovači je jučer održana 9. sjednica općinskog Vijeća za komunalnu prevenciju kriminatiteta.

Načelnik Policijske postaje Kutina Tone Mašunjac je stanje sigurnosti na području Općine Popovača u prvih pet mjeseci ove godine ocijenio povoljnim. Kako je istaknuo, policija je evidentirala 55 kaznenih djela što u odnosu na isti period 2010. godine predstavlja smanjenje za 36 posto. „Tijekom 2011. bilježi se i značajno povećanje evidentiranih slučajeva nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari, pa i ovim putem apeliramo na građane da isto mogu dragovoljno predati bez bojazni da će biti sankcionirani"- rekao je Mašunjac dodajući kako su, kada je riječ o općem kriminalitetu, najzastupljenije krađe i teške krađe među kojima su sve učestalija meta sekundarne sirovine. Načelnik PP Kutina zaključio je kako na ovom području u proteklom razdoblju nisu zabilježeni događaji koji bi značajnije uznemirili građane te da policija s njima ima odličnu suradnju.
Zamjenik načelnika Postaje prometne policije Kutina Dalibor Batković kazao je kako je broj prometnih nesreća u prvih pet mjeseci smanjen za 19 posto u odnosu na isti period prošle godine, naglasivši da je najčešći uzrok istih neprilagođena brzina. Stanje sigurnosti u prometu ocijenio je zadovoljavajućim, napomenuvši da iskazani podaci ne obuhvaćaju autocestu.
Ostali nazočni članovi Vijeća su stanje sigurnosti u okviru svog djelokruga rada također ocijenili stabilnim. Predstavnik NPB „Dr. Ivan Barbot" Franjo Martinović naglasio je kako će aspektu sigurnosti ove ustanove zasigurno doprinjeti i realizacija izgradnje novog odjela za Forenziku za koji se ovih dana očekuje građevinska dozvola. Dodao je kako je policija uspješno razriješila slučaj otuđenja određene količine drveta u šumi u vlasništvu Bolnice. Predstavnica Centra za socijalnu skrb Kutina Lidija Belančić upozorila je na povećanje broja evidentiranih slučajeva međuvršnjačkog nasilja, naglasivši da su isti na području Općine Popovača u odnosu na 2010. godinu na jednakoj razini. „U Općini u proteklom razdoblju nema zabilježenih slučajeva samostalnog kretanja maloljetnika ispod 16 godina u kasnim satima"- kazala je Belančić te pohvalila suradnju Općine kao i Osnovne škole Popovača sa Centrom.

prevencija-kriminaliteta-9-sjednica1
Ravnatelj Osnovne škole Popovača Stanislav Kos osvrnuo se na nedavni nesretni slučaj kada je na igralištu škole na učenika pala konstrukcija gola teško ga ozlijedivši. „Učenik se na sreću dobro oporavlja i ovih dana bit će upućen na kućnu njegu. Sigurnost Osnovne škole Popovača nije upitna i tome se pridaje velika pozornost, a ovdje smatram da je jednostavno riječ o nesretnom slučaju. Na temelju upozorenja učitelja osobno sam krajem prošle godine izdao naredbu domaru da dodatno učvrsti golove što je on i učinio te me o istom i pismeno izvijestio. Činjenica jest i da je igralište neograđeno i dostupno svima kao i to da su uslijed prenapučenosti škole mogući određeni propusti, no smatram da je ovo bio nesretan slučaj"- naglasio je ravnatelj Kos dodajući kako se nasilje u školi kroz niz aktivnosti nastoji svesti na najmanju moguću razinu.
Zamjenik upravitelja Kaznionice u Lipovici Branko Babić istaknuo je kako ustanova broji 230 zatvorenika čiji je sastav šarolik, a u proteklom periodu bilježi se povećanje populacije mladih odnosno ovisnika o drogama. „Kaznionica ima velik broj godišnjih odmora te izlazaka, a te pogodnosti koristi 90 % zatvorenika no nije evidentirano da su zatovrenici na ovom području počinili neko kazneno djelo"- kazao je Babić.
U okviru 9. sjednice općinski načelnik Josip Mišković izvijestio je nazočne da je ovih dana realizirano cjelonoćno osvjetljenje u Sisačkoj ulici u Popovači od centra do pruge, kao i središta Volodera. Kazao je kako Općina još uvijek nije uspjela osvijetliti prostor ispred mjesnog groblja Popovača obzirom da se radi o zahtjevnijem projektu, a ti će se radovi izvesti tijekom ljetnih mjeseci. Načelnik je obavijestio i kako su u rebalansu osigurana sredstva u iznosu od 5.000 kuna za nabavku računalne opreme u svrhu opremanja Info- točke policije u Popovači.