Sisačka tvrtka Lepton d.o.o. danas je u Uredu općinskog načelnika održala prezentaciju na temu „Visoko učikovite LED svjetiljke za javnu rasvjetu".

Riječ je o poduzeću koje uskoro u suradnji s ljevaonicom Almos d.o.o. iz Kutine započinje proizvodnju LED rasvjetnih tijela za multinacionalnu tvrtku Grah Automotive d.o.o. sa sjedištem u Slovenskim Konjicama. „Radi se o najnovijoj tehnologiji koja dolazi iz autoindustrije. Grah Automotive d.o.o. radi isključivo s Philipsom i daje najmanje 15, a negdje i 25 godina garancije na sva rasvjetna tijela koja se postavljaju. Tvrtka proizvodi patentirane LED svjetiljke iz vlastitog razvojnog programa, prema najvišim standardima auto industrije. U usporedbi sa starim sustavima javne rasvjete, zamjenom postojećih živinih ili natrijevih svjetiljki s LED svjetiljkama moguće je ostvariti uštede i do 87 posto samo na električnoj energiji. Ulaskom u Europsku uniju gradovi će biti prisiljeni preći na ovaj sustav rasvjete. Od 1. srpnja i u Hrvatskoj stupa na snagu Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Živina i ostali postojeći oblici rasvjete onečišćuju zrak ugljičnim dioksidom što EU naplaćuje kroz karbo kredit. Primjerice Slovenija ulaskom u EU za sve svjetiljke koje nisu promijenjene novom tehnologijom na godišnjoj razini izdvaja 120 milijuna eura. Za taj se iznos kompletno može preći na LED rasvjetu, a postoje naravno i fondovi iz kojih se mogu povući sredstva za te projekte"- ističe Željko Vrbanus iz tvrtke Lepton d.o.o. dodajući kako se većina gradova u Hrvatskoj za početak odlučuje za postavljanje LED javne rasvjete na pojedinom trgu ili ulici kako bi se uvjerili u uštedu i kvalitetu tog svjetla.


Govoreći o prednostima LED svjetiljki, direktor tvrtke Lepton d.o.o. Sandro Vrbanus naglasio je kako je njihov vijek trajanja minimalno 60.000 sati (25 godina), ne zahtijevaju održavanje niti mijenjanje a njihova montaža moguća je bez posebne prilagodbe postojeće infrastrukture. „LED svjetiljke ne emitiraju tzv. plavu svjetlost, već ugodnu boju svjetlosti koja je od svih postojećih klasičnih oblika rasvjete najbliža boji sunčeve svjetlosti. Pored toga, one pružaju potpuno usmjerenu svjetlost koja obasjava samo ona područja za koja je namijenjena a pritom ne postoji svjetlosno zagađenje"- rekao je Sandro Vrbanus zaključujući kako se razina svjetlosti LED svjetiljki može i dodatno elektronski regulirati.
Načelnik Josip Mišković istaknuo je kako će se Općina Popovača zasigurno uključiti u ovaj projekt nakon što definira područje u kojem za isto postoji najveća potreba.