Kao i svakog tjedna otkako je novim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi ukinuto poglavarstvo kao izvršno tijelo općinske vlasti, i jutros je održan sastanak Kolegija načelnika Općine Popovača u kojem su, pored načelnika Josipa Miškovića, sudjelovali njegov zamjenik Dragan Šarčević, tajnica Općine Biserka Novak te voditelj Jedinstvenog upravnog odjela Ivan Čarapar.

U okviru ovog sastanka donijet je Pravilnik za ostvarenje prava na sufinanciranje školskih udžbenika za osnovnu i srednju školu, a u navedenu svrhu Općina će izdvojiti 50.000 kuna. Na temelju utvrđenih kriterija, udžbenici od prvog do petog razreda osnovne škole sufinancirat će se sa 300 kuna, od petog do osmog razreda sa 400 kuna, a srednjoškolski udžbenici sa 600 kuna po učeniku. Zamolbe za ostvarenje pomoći za nabavku udžbenika primaju se do 30. rujna, a obrazac zamolbe može se preuzeti sa službenih web stranica Općine Popovača na ovom linku.

Obzirom na aktualne promjene u području sufinanciranja troškova prijevoza srednjoškolaca odnosno studenata (podsjećamo da je tijekom prošle školske godine Općina Popovača sufinancirala troškove prijevoza za učenike 3. i 4. razreda jer je ostale kategorije sufinanciralo resorno ministarstvo, što je ove godine ukinuto), danas je donijeta Odluka o izmjeni Odluke o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza, prema kojoj će Općina Popovača sufinancirati troškove prijevoza redovitih učenika sva četiri razreda srednjih škola i studenata koji svakodnevno putuju.

Izmijenjena je i Odluka o uvjetima i naknadama za jednokratno iznajmljivanje prostorija i opreme Pučkih domova na području Općine Popovača, u okviru koje je određena naknada Općini u iznosu od 300 kuna plus 10 posto od prihoda ostvarenog od iznajmljivanja, a što će se primjenjivati od donošenja rebalansa.

Odlukom o broju stipendija za redovite učenike srednjih škola i studente za školsku/akademsku godinu 2009./2010., raspisivanju natječaja i imenovanju Povjerenstva za obradu zahtjeva, iz socijalnog programa dodijelit će se 30 potpora za redovite učenike srednjih škola, 15 stipendija za redovite studente, 10 potpora za nadarene srednjoškolce, 10 stipendija za napredne studente te dvije potpore za učenike s posebnim potrebama. U okviru ove Odluke, iz socijalnog programa će se mjesečno srednjoškolcima dodjeljivati potpore u iznosu od 300, a studentima u iznosu od 500 kuna.

Na današnjem sastanku Kolegija načelnika usvojena je i Odluka o raspisivanju natječaja za sufinanciranje troškova poslijediplomskog doktorskog studija.