Početna Vijesti Ured gradonačelnika Na sjednici Povjerenstva za proračun i imovinu obrazložen Prijedlog Proračuna za 2018.

Najave

Na sjednici Povjerenstva za proračun i imovinu obrazložen Prijedlog Proračuna za 2018.
Petak, 08 Prosinac 2017 15:53

proracun vNa jučer održanoj sjednici članovi Povjerenstva za proračun i imovinu su zajedno sa gradonačelnikom i stručnim službama razmatrali Prijedlog Proračuna Grada Popovače za 2018. godinu.


Gradonačelnik Josip Mišković uvodno je obrazložio kako je izradi Prijedloga Proračuna prethodio poziv Vijećima mjesnih odbora i ustanovama da dostave svoje prijedloge aktivnosti za iduću godinu, a bitan temelj predstavljaju i podaci o realizaciji ovogodišnjeg Proračuna do kraja studenog. „U gotovo svim se segmentima nastojalo zadržati postojeća razina ili pak, u okviru mogućnosti, čak i smanjiti dosadašnja izdvajanja. Dječji vrtić Popovača jedan je od rijetkih korisnika sredstava kojemu su sredstva planirana za iduću godinu povećana, a zbog činjenice da je početkom tekuće pedagoške godine otvorena još jedna odgojna skupina"- naglasio je gradonačelnik Josip Mišković.
Osvrčući se na prihodovnu stranu Proračuna koja je planirana u iznosu od 60,9 milijuna kuna, gradonačelnik je naglasio kako u značajnoj mjeri izostaju planirane pomoći kapitalnim projektima iz domaćih i stranih fondova te dosada iznose tek oko 20%, no svaki projekt koji se planira prijaviti za financiranje, obvezno je uvrstiti u plan Proračuna. „Današnje financijsko izvješće potvrđuje nam da su porezni prihodi realno planirani te će do kraja godine iznositi oko 11,5 milijuna kuna, temeljem čega ih, u otprilike istom iznosu planiramo i na godinu. Kada je riječ o kapitalnim infrastrukturnim projektima, Proračunom za 2018. planira se Dogradnja Dječjeg vrtića, svlačionice NK Moslavac, izgradnja spojne ceste Kolodvorska- Sisačka ulica u Popovači, izgradnja kružnog toka u Sisačkoj ulici koji nije prošao na ovogodišnjem Natječaju za sufinanciranje Ministarstva unutarnjih poslova. Pored realizacije projekta Izgradnje reciklažnog dvorišta za koje smo potpisali Ugovor o sufinanciranju u iznosu od 2,6 milijuna kuna, iduće godine od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost očekujemo značajnu financijsku podršku i za sanaciju zgrade u Kutinskoj ulici u kojoj je smješten novouređeni Vinski podrum kao i krovišta na pučkim domovima u Donjoj Gračenici i Osekovu, a budući smo u pripremi aplikacija navedenih objekata na ovih dana objavljeni Natječaj Fonda."- naglasio je Mišković. Kada je riječ o prihodima od naknada za korištenje nefinancijske imovine koji se najvećim dijelom odnose na rudnu rentu, temeljem ovogodišnje realizacije oni se i u 2018. planiraju u iznosu od oko 12 milijuna kuna, a gradonačelnik je ovom prilikom izrazio očekivanje da će doći do tražene promjene u načinu naplate rente u korist jedinica lokalne samouprave.
Prijedlog Proračuna Grada Popovače za 2018. godinu predviđa i dio potpora od Hrvatskih voda, te se planira izgradnja 3. faze vodovodne mreže kroz samo središte Moslavačke Slatine, kao i nastavak izgradnje pješačkih staza Osekovo, Podbrđe i Stružec, uređenje zgrade gradske tržnice u Popovači i sportskih objekata na Športskom parku Moslavac u Popovači. Jedan od novih kapitalnih projekata koji je ušao u Prijedlog Proračuna za 2018. jest rekonstrukcija Trga I. u samom središtu Popovače, a planira se i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju pješačke staze od Volodera do Repušnice kroz četiri faze, kako bi se i taj projekt mogao aplicirati na neki od fondova.

proracun1
Prihodi i primici Proračuna jednaki su rashodima i izdacima za 2018. godinu. „U okviru rashodovne strane Proračuna ističe se značajan trošak na stavci 'Izgubljeni sudski sporovi'. Riječ je, naime, o sudskoj nagodbi u sporu sa ŽUC-om koji se odnosi na prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom zbog koje je ŽUC ovršen u iznosu od 1,8 milijuna kuna. ŽUC, naime, od Grada potražuje polovicu tih sredstava budući su vještačenja potvrdila da su kamenčići i blato prisutni na prometnici nanešeni sa nerazvrstane ceste u ingerenciji Grada Popovače. Kako bi se spriječilo nastajanje daljnjih troškova sudskog postupka, Grad je pristao podmiriti tražena sredstva uz uvjet da ŽUC ista u cijelosti usmjeri u sanaciju cesta na području Grada Popovače"- obrazložio je gradonačelnik te istaknuo da se tijekom 2018. godine planiraju znatno manja ulaganja u uređenje nerazvrstanih cesta, a budući je Grad ove godine samostalno asfaltirao oko 5 kilometara prometnica. Pored redovnog održavanja komunalne infrastukture te djelatnosti Dječjeg vrtića i Knjižnice i čitaonice, Prijedlog Proračuna za 2018. godinu predviđa potpore i izdvajanja za gospodarsku i društvenu djelatnost te zdravstvo, socijalnu skrb i poljoprivredu na otprilike ovogodišnjoj razini, a značajna sredstva predviđa i za ulaganja u sportske objekte.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.