pressica-45vj-mSisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, općinski načelnik Josip Mišković i predsjednik Udruge Voloderska jesen Željko Pačarek jučer su na konferenciji na novinare održanoj u Zagrebu predstavili 45. Volodersku jesen.

Kako je tom prilikom istaknuto, riječ je o najstarijoj i najvećoj kulturno- gospodarskoj odnosno turističkoj manifestaciji koja predstavlja jednu od prepoznatljivosti Sisačko-moslavačke županije, a ove se godine održava u Voloderu od 7. do 9. rujna.
„Općina Popovača područje je sa dugom i bogatom tradicijom uzgoja vinove loze. Danas se možemo pohvaliti da ovdje djeluje velik broj vinara koji su za svoje proizvode nagrađivani ne samo diljem zemlje, već i u inozemstvu što potvrđuje kvalitetu moslavačkih vina. Općina Popovača stoga nastoji poljoprivredu odnosno vinarstvo učiniti jednom od vodećih privrednih grana ovog područja, a u tom smislu se u suradnji sa Sisačko- moslavačkom županijom i Agronomskim fakultetom provodi i projekt klonske selekcije škrleta i njegova brendiranja kao autohtone sorte vina"- naglasio je općinski načelnik Josip Mišković dodajući kako su učinjeni značajni koraci u pozicioniranju Voloderske jeseni kao prepoznatljive gospodarske i turističke manifestacije. „Sadržaji koje nudimo na Voloderskoj jeseni na određeni način predstavljaju presjek svega onoga što se događa na našem području. Uvjereni smo stoga da će svaki posjetitelj ove manifestacije za sebe pronaći niz zanimljivosti"- poručio je Mišković.

pressica-45vj-2

pressica-45vj-3

pressica-45vj5
„Voloderska jesen značajna je za očuvanje tradicije i razvoj gospodarstva i turizma u Moslavini. Naša izvorna sorta osobito posebno mjesto imat će prilikom ulaska u Europsku uniju. Sisačko-moslavačka županija i Općina Popovača imaju iste poticaje u poljoprivredi što je rezultiralo podizanjem najvećih površina vinograda i voćnjaka u Hrvatskoj. Posebno je vrijedno što su podignuti mladi nasadi vinograda Škrleta čija sadnica stoji 9 kuna, a sufinancira se sa 7 kuna" rekla je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel te ovom prilikom zahvalila na suradnji Općini Popovače i građanima u Moslavini jer su tako bili mogući i vidljivi rezultati u razvoju gospodarstva i unapređenju turizma na ovom području, a što potvrđuje upravo Voloderska jesen. „Voloderske jeseni dani su veseli jer Moslavina i Sisačko-moslavačka županija mogu se ponositi svojim Škrletom, tradicijom i kulturunom i folklornom baštinom te napretkom ostvarenim zajedničkim radom. Voloderske jeseni s pravom su svečanost početka berbe grožđa koja slavi vinograde i vino"- zaključila je županica.

pressica-45vj-7

pressica-45vj-4

pressica-45vj-1
Predstavljujući program ovogodišnje manifestacije, predsjednik Udruge Voloderska jesen Željko Pačarek posebno je istaknuo prikaz berbenih običaja, izložbe i degustacije vina i ostalih domaćih proizvoda kao i bogat kulturno- umjetnički program te niz zabavnih i športskih sadržaja. „Posjetitelji će i ove godine imati priliku uživati u vrhunskom glazbenom programu obzirom da na 45. Voloderskoj jeseni gostuju Teška industrija, Crvena jabuka i Najbolji hrvatski tamburaši"- napomenuo je Pačarek.