vijece-za-prevenciju-25-3-m„Stanje sigurnosti na području Općine Popovača u proteklom je razdoblju bilo zadovoljavajuće. Bilježimo smanjenje kaznenih djela čija je razriješenost dobra"- istaknuo je na 8. sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta načelnik kutinske Policijske postaje Tone Mašunjac.

Prema njegovim riječima, policijski službenici bili su uspješni u provedbi krim istraživanja, a posebno u zadnjem kvartalu 2010. godine. Mašunjac je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo činjenicom da iz godine u godinu raste broj dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, koje, kako je podsjetio, građani i dalje mogu predati policiji bez bojazni da će biti sankcionirani.

„Obzirom da je policija evidentirala više slučajeva neopreznog i neodgovornog držanja životinja što se prije svega odnosi na pse, molimo građane da povedu više računa o svojim kućnim ljubimcima"- upozorio je Mašunjac.
Načelnik Postaje prometne policije Kutina Vjekoslav Štingl je stanje u prometu u 2010. godini također ocijenio zadovoljavajućim, napomenuvši kako se pozitivan trend nastavlja i ove godine. „U protekloj godini broj prometnih nesreća smanjen je za 26 posto, a kroz prva dva mjeseca ove godine evidentirali smo 15 nesreća"- rekao je Štingl.
U okviru raprave po policijskim izvješćima, općinski načelnik Josip Mišković istaknuo je nekoliko aktivnosti koje je Općina inicirala u smjeru unapređenja sigurnosti na ovom području. „Ovih dana se u dogovoru sa ŽUC-om očekuje postavljanje snažnijih upozorenja, ograničenja brzine odnosno produljenje zaštitnih ograda na dvjema kritičnim točkama županijske prometnice Popovača- Kutina gdje je zabilježen veći broj slijetanja vozila. Riječ je o mostu na Jelenki u Popovači te oštrom zavoju u središtu Volodera. U ovoj godini predviđamo i proširenje javne rasvjete na groblju u Popovači, kao i ostavljanje rasvjete kroz čitavu noć u centru Volodera"- najavio je Mišković.
Načelnik Odjela osiguranja Kaznionice Lipovica Ivica Palaić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u proteklom razdoblju nije evidentiran niti jedan incident u okviru ukupno 77 korištenja izvankaznioničkih pogodnosti koje su zatvorenici provodili na području Popovače. „To predstavlja dokaz da je procjena našeg stručnog tima u ovom pogledu iznimno kvalitetna"- zaključio je Palaić te ovom prilikom naglasio dobru suradnju Kaznionice s policijom.

vijece-za-prevenciju-25-3-1
„Bolnica kao psihijatrijska ustanova na području Popovače nije izložena stigmatizaciji. Drago mi je da lokalno stanovništvo iskazuje senzibilitet prema našim pacijentima i redovno nam se javljaju primjete li da se pacijenti kreću na neuobičajenim lokacijama. U ovom trenutku brojimo 763 bolnička pacijenta. Izlasci iz kruga bolnice dozvoljeni su uz suglasnost terapeuta i u tom smislu naša su iskustva u potpunosti pozitivna"- naglasila je Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot".
Veći incidenti nisu zabilježeni niti za održavanja pučkih veselja u okviru lokalnih manifestacija- potvrdio je na jučerašnjoj sjednici Vijeća predsjednik Turističke zajednice Zdenko Cvetko. Kada je riječ o sportskim aktivnostima, ekscesi su se na temelju iskustava iz prijašnjih godina najviše očekivali na nogometnim igralištima. No, i u ovom je segmentu stanje sigurnosti u proteklom razdoblju zadovoljavajuće. Kako je naglasio predsjednik općinske Zajednice športskih udruga Željko Kasik, u 2010. godini nije bilo napada na službene osobe, a u cilju prevencije takvih slučajeva i ove su godine nastavljene edukacije. U području komunalne djelatnosti, prema riječima Ivana Čarapara, devastacije se najčešće događaju na autobusnim kućicama. Načelnik Josip Mišković ovom je prilikom upozorio i na snažan pritisak socijalnih zahtjeva građana za različite oblike pomoći. Pročelnica Biserka Novak zaključila je kako je, obzirom na količinu predmeta koji stižu pred općinsku Komisiju za socijalnu skrb, evidentna potreba za otvaranjem socijalne službe na ovom području.