poduzetniki-krediti-mIzmeđu predstavnika trinaest gradova i općina s područja županije, i načelnik Josip Mišković danas je sa županicom Marinom Lovrić Merzel potpisao ugovor o nastavku suradnje za projekt „Poduzetnički krediti 2011."

Kako je naglasila županica, najvažnije jest da je to s kamatom od 2,5 do 4,75 posto kreditiranje lokalnih poduzetnika po cijeni europskog kapitala.
"Ovaj projekt Sisačko-moslavačke županije oko kojeg smo se okupili jasno pokazuje kako je naša zajednička tema razvoj gospodarstva. Našim poduzetnicima nudimo kapital po europskim cijenama. Time i nadalje amortiziramo udare krize ali i javnosti šaljemo jasnu poruku kako se izdižemo iz dnevnopolitičke sfere"- izjavila je županica Marina Lovrić Merzel.
Promjena je da nositelj projekta više nije ministarstvo. „Što govori da je po ovoj kreditnoj liniji maksimum za tražitelja kredita 14,4 milijuna kuna. Investicija od 2 milijuna eura je ozbiljna. To je pokazatelj da nismo ograničavali limite nego smo dali onoliko koliko možemo maksimalno s obzirom da državne potpore može dati Agencija za tržišno natjecanje"- rekla je Lovrić Merzel te najavila kako će uskoro na razgovor pozvati upravu posrnule Lipovice jer i ta tvrtka, iako je u državnom vlasništvu, ima mogućnost tražiti kredit obzirom da u kriterijima ovogodišnje kreditne linije, struktura vlasništva nije uvjet.
Kreditna sredstva poduzetnici mogu koristiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje poslovnih objekata, kupnju opreme ili pojedinih dijelova opreme, kupnju zemljišta u svrhu poduzetničke djelatnosti, refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita za iste ili slične namjene, obrtna sredstva u funkciji investicije ili za unapređenje poslovanja do najviše 30 posto visine odobrenog kredita.
Korisnici sredstava mogu biti mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge registrirani i koji obavljaju poslovnu djelatnost na području Sisačko-moslavačke županije, a bave se proizvodnom djelatnošću i pružanjem usluga povezanih s proizvodnim sektorom i ulažu u djelatnosti određene kao gospodarski razvojni prioriteti Sisačko-moslavačke županije. Prednost imaju oni projekti koji će omogućiti novo zapošljavanje.

Kreditni fond za realizaciju ovog projekta u 2011. godini iznosi 100 milijuna kuna, a formira ga devet poslovnih banaka koje u njemu sudjeluju.
Županija subvencionira 2 posto kamate, a gradovi i općine dodatno subvencioniraju kamate u projektima sa svog područja s 1 ili 2 posto. Rok otplate je 10 godina, s počekom od dvije godine. Natječaj će biti objavljen sutra, 4. ožujka 2011. godine.

 

(foto:smz.hr)