U subotu je u Popovači u organizaciji gradske Turističke zajednice uspješno održana još jedna manifestacija ''Večer škrleta i moslavačke kuhinje''.
Dvanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju obilježila je bogata prezentacija vina moslavačke autohtone sorte Škrlet i specijaliteta domaće kuhinje kao i iznimna posjećenost. Posjetitelji su imali priliku kušati vina profesionalnih vinara s ovog područja udruženih u Proizvođačku organizaciju 'Škrlet' i kutinsku udrugu 'Lujo Miklaužić, kao i vina amatera članova Udruge vinogradara i voćara 'Škrlet' te kulinarske specijalitete čak 19 ugostitelja i OPG-a.
„Mi smo na škrlet ponosni, on je naša autohtona sorta i drago nam je da je dobro prihvaćen te da su okupljeni zadovoljni vinima koja su prezentirali članovi Udruge „Škrlet“, a kojih je bilo 20-ak. Iz jedne male manifestacije, koja je na početku okupljala nas desetak entuzijasta, zaista smo ponosni na današnje izdanje i na razinu na koju je škrlet došao“, rekao je Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet“.
„Iz godine u godinu ova manifestacija raste, kako po broju izlagača tako i posjetitelja. Stoga smo ove godine značajno proširili površinu šatora u kojem se manifestacija održava kako bi osigurali prostor za još više izlagača”- rekao je direktor gradske Turističke zajednice Lovro Miklaužić i dodao kako je „Večer Škrleta i moslavačke kuhinje“ odličan promotor ovog kraja što potvrđuju brojni posjetitelji izvan područja Grada Popovače.
„Ova manifestacija promocija je truda i rada naše Turističke zajednice, naših vinara, ali i OPG-ovaca i ugostitelja. Ujedinjena ponuda tradicionalne hrane i našeg vina na ovoj manifestaciji velik je uspjeh. Znači, pokrenuli smo jedan veliki ugostiteljsko-turistički lanac koji ima svoju budućnost. Vidljivo je to i s porastom broja turista, ali i s porastom turističkih subjekata. Polako nam raste taj naš kontinentalni turizam i nadam se da će u skorijoj budućnosti biti na razini koju zaslužuje“- naglasio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.
Kvalitetno vino Škrlet, moglo se čuti, izuzetno je osvježavajuće, pitko i lagano te se sa svojom nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom idealno sljubljuje uz moslavačka jela, kako ona riblja i od bijelog mesa, tako i ona nešto pikantnija, a koja su bila izvrsno pripremljena, što je potvrdio poznati chef Tomislav Špiček.
Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, vinari, enolozi, ali i predstavnici susjednih turističkih zajednica, gradova i općina, kao i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, pročelnica županijskog UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević te saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, kojoj je i pripala čast otvorenja ovogodišnje manifestacije.
„Organizacija „Večeri Škrleta i moslavačke kuhinje“ ustvari je jedna sjajna ideja za promociju naše autohtone sorte vina koja je već nekoliko godina na mnogobrojnim svjetskim natjecanjima prepoznato i nagrađeno, a promocija je i naše moslavačke kuhinje koja sve više kroz seoski turizam privlači mnogobrojne posjetitelje. Znamo da je riječ o vinu koje se odlično slaže s raznolikom hranom, a koje je osvojilo srca mnogobrojnih chefova te se sve češće nalazi u okviru menija u restoranima. No, ono što mene posebno veseli, je to da ti mladi vinari, podižući ovdje nove nasade, grade ovdje i svoj dom. Ostaju ovdje, bave se proizvodnjom, čuvaju naš hrvatski prostor, doprinose očuvanju hrvatskog sela i mislim da je to jedna lijepa i uspješna priča koju treba podržati“, rekla je Marijana Petir.
Otvorenje su svojim nastupom uveličali članovi KUD-a „Moslavčanka“ iz Donje Gračenice te KUD-a „Šartovac“ iz istoimenog mjesta, goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij, a događaj je vodio Domagoj Jakopović Ribafish.