perko vPoznati zagrebački putopisac i svjetski putnik Tomislav Perko jučer je održao zanimljivo predavanje u Knjižnici i čitaonici Popovača te predstavio svoju novu knjigu '1000 dana ljeta'.


Brojnim posjetiteljima Perko je na iznimno interesantan način prenio dio svojih iskustava sa sedmogodišnjeg putovanja svijetom na kojem je autostopom i drugim alternativnim načinima proputovao Europu, Aziju, Australiju, Afriku i Južnu Ameriku. Ovaj avanturist koji je svoju strast za putovanjima uspio pretvoriti u uspješnu karijeru, ukupno je odstopirao preko 50.000 kilometara kroz četrdesetak država, i sve to s budžetom od 50-60 kuna dnevno. Kako je otkrio popovačkoj publici, nakon želje za promjenom dotadašnjeg načina života, glavnu inspiraciju za odlazak na svoja prva putovanja dobio je otkrivši tzv. couchsurfingom, internetsku društvenu mrežu koja spaja putnike i lokalce tako da im nude besplatan smještaj. Nakon Hrvatske i Balkana, uslijedila su višemjesečna putovanja po Europi, a potom i šire. Njegovo najveće putovanje oko svijeta, trajalo je tisuću dana, počelo je krajem 2011. godine i trajalo do sredine 2014. godine.

perko1

„Na mojim me putovanjima ne zanimaju toliko povijesne i druge znamenitosti, već sami ljudi"- istaknuo je Tomislav Perko koji, kako naglašava, ne voli previše planirati za budućnost i ne vodi se očekivanjima jer, kako zaključuje, ona često mogu voditi ka razočarenjima. Danas svoju priču Perko dijeli ne samo na mrežema odnosno svome blogu, već i na brojnim iznimno posjećenim predavanjima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, inspirirajući publiku i motivirajući ih da budu ustrajni u ostvarivanju svojih snova.

perko2