promocija-fotomonografija-lt-mU Knjižnici i čitaonici Popovača održana je promocija fotomonografija „Skrivena Moslavina" i „Arctic Reflections" mladog autora Luke Tomca iz Gornje Jelenske.

Gora, Polje, Livada i Čovjek – poglavlja su „Skrivene Moslavine" kroz koju je popovačku publiku proveo autor, inače aktivist Zelene akcije. Svojevrsna je to oda rodnom kraju, a svaka u njoj objavljena fotografija rezultat je dugog i strpljivog čekanja. „Lonjsko polje velik je potencijal za održivi razvoj. O Moslavini vrlo malo znaju čak i njezini stanovnici. Kako knjiga ne bi samo stajala na policima već predstavljala nešto što komunicira prema međunarodnoj publici, prevedena je na engleski jezik"- napomenuo je Luka Tomac te dodao kako ova fotomonografija govori o skrivenim vezama između okoliša i čovjeka. Budući sve vrste koje se u njoj pojavljuju imaju i svoje latinsko nazivlje, knjigu također odlikuje i stručni element.

promocija-fotomonografija-lt-1
Druga predstavljena fotomonografija Luke Tomca nastala je kao rezultat njegova sudjelovanja u ekspediciji na Arktiku u srpnju 2011. godine. Suautorica Christy Hehir u ovom izdanju objavljuje dijelove svog istraživanja o utjecaju polarnih krajeva na osobnost čovjeka tj. bihevioralnim promjenama u pojedincu i njegovu stavu prema posjećenom krajoliku, a što Luka prati svojim fotografijama. Knjiga aktualizira temu globalnih klimatskih promjena, a kako je poručio Luka Tomac posjetiteljima popovačke promocije govoreći o objavljenim fotografijama, „Priroda je uvijek korak ispred te pobjeđuje i najbolje arhitekte i dizajnere".promocija-fotomonografija-lt-2