zavicajna-zbirka-mU sklopu programa obilježavanja 60. obljetnice djelovanja Knjižnice u suradnji s popovačkom podružnicom Matice hrvatske Ogranak Kutina održano je predavanje i promocija izdanja 'Bogatstvo zavičajne zbirke Knjižnice i čitaonice Popovača'.

Kako je na početku susreta podsjetila ravnateljica Knjižnice i čitaonice Popovača Nives Jurkin Stambolija, društvo Seljačka sloga 1952.godine je kao posljedicu snažnijeg knjižničarskog djelovanja u 20. stoljeću u Popovači osnovalo Knjižnicu i čitaonicu. „Tada su se knjige većinom nabavljale donacijama privatnih knjižnica mještana i novcem koji je sakupljen na društvenim zabavama. Osnivanjem Narodnog sveučilišta Kutina 1965. godine Knjižnica Popovača djeluje u njezinu sastavu, a svoj samostalni put razvoja započinje 01. travnja 2006. godine. Danas Knjižnica ima tisuću aktivnih korisnika, a pored posudbi bilježi i 70-ak ostalih aktivnosti godišnje"- istaknula je Jurkin Stambolija te, govoreći o značaju zavičajnih zbirki, napomenula kako su one jedinstvene vrijednosti jer okupljaju i čuvaju kulturnu baštinu jednoga kraja odnosno svjedočanstvo su društvenog života nekog područja. Knjižnica i čitaonica Popovača broji 313 jedinica knjižne građe koja je subregionalna i pokriva područje Općine Popovača i okolice.zavicajna-zbirka-1
Na promociji izdanja 'Bogatstvo zavičajne zbirke Knjižnice i čitaonice Popovača' gostovali su autori i urednici izdanja Dragutin Pasarić i Dražen Kovačević upozorivši ovom prilikom na potrebu da budemo ukorijenjeni u kraju u kojem živimo. „Moslavčani nisu znali u dovoljnoj mjeri cijeniti vrijednost svog dijalekta. Ukoliko sami ne cijenimo kraj u kojem živimo, neće ga cijeniti niti drugi"- rekao je Kovačević.

zavicajna-zbirka-2
Osvrnuvši se na zanimljive detalje iz povijesti izdavaštva u Moslavini, Dragutin Pasarić podsjetio je među ostalim na Moslavački glasnik. „Riječ je o listu koji je izlazio prije 105 godina donoseći obilje podataka o kulturi, gospodarstvu, obrtu i zabavi ovdje u Popovači, a otkriva nam kako je život na ovom području bio dobro i demokratski organiziran"- naglasio je Pasarić te zaključio da imamo mnogo toga dobrog naučiti iz prošlosti.

(Fotografije:Knjižnica i čitaonica Popovača)