promocija-ljiljana-kerepcic-mU Knjižnici i čitaonici Popovača jučer je održana promocija knjige poezije 'Pjesme ljubavi za Ivana' i otvorenje izložbe slika 'Moslavački krajolik' autorice Ljiljane Kerepčić- Ratkaj.

U ovoj knjizi pjesama autorica je izrazila svoju odanost i doživljenu ljubav prema suprugu, pokojnom prim.dr. Ivanu Kerepčiću, dugogodišnjem djelatniku NPB 'Dr. Ivan Barbot' i ravnatelju te ustanove u dva mandata. "Ljiljana je sa suprugom dijelila sve životne radosti i tuge. Kroz pjesme objavljene u prvom dijelu zbirke opisala je trenutke sretnih dana u zajedništvu, u snovima, u radu, u ljubavi. Drugi dio odnosi se na autoričin rastanak s voljenim suprugom, u kojem ona iznosi istinu ali istovremeno ne gubi nadu. U stihove su pretočena sva njezina proživljavanja i nade tijekom Ivanove duge bolesti. Nakon što shvaća da je sve gotovo, pjeva o prolaznosti"- iskazujući stručni osvrt na predstavljeni naslov rekla je Marija Bilić Prcić te podsjetila kako je pokojni Ivan u svemu vidio sliku, ljepotu, metaforu, i to je sve uvijek želio pretočiti u pisanu riječ. Svojoj supruzi je, među ostalima, poklonio i pjesmu "Moslavko moja plava" koju je na sinoćnjem susretu interpretirao Mladen Bago u glazbenoj pratnji Dražena Mlakara.promocija-ljiljana-kerepcic4

promocija-ljiljana-kerepcic2
Na dugogodišnje djelovanje u Matici hrvatskoj kao i uspjehe pokojnog dr. Kerepčića u znansvenom radu podsjetio je Dražen Kovačević, zaključivši kako ljudi žive dok god su prisutni i žive u našim sjećanjima.
Jučerašnji kulturni susret u Knjižnici obuhvatio je i otvorenje likovne izložbe Ljiljane Krepčić- Ratkaj pod nazivom "Moslavački krajolik". Slikarstvo je naime njezina opsesija od najranijeg djetinjstva. U dugogodišnjem slikarskom djelovanju ova umjetnica, inače rođena u Zagrebu gdje je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, eksperimentirala ja s različitim slikarskim izrazima i tehnikama, a najdraže joj je ulje. Iza nje je 40 samostalnih i preko stotinu skupnih izložbi, a kako je u osvrtu na njezin rad jučer istaknuo Josip Đoni Kovač, predsjednik Likovnog društva 'Moslavački krug' čiji je Ljiljana aktivni član, njezin slikarski izričaj prepoznatljiv je po plavoj boji i iznimnoj kompoziciji budući autorica u sebi ima ugrađen tzv. zlatni rez. Tako je i ovaj ciklus u kojem se predstavlja moslavačkim krajolikom, preplavljen svim nijansama plavih i ljubičastih tonova.

promocija-ljiljana-kerepcic3

promocija-ljiljana-kerepcic1
Pored bogatog umjetničkog stvaralaštva, Ljiljana Kerepčić- Ratkaj snažno je aktivna i u radu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Promocija njezina likovnog i književnog rada u popovačkoj Knjižnici bila je prilika da brojnim posjetiteljima ukaže na potrebu javnog prepoznavanja društvenih posljedica ove bolesti te jače društvene potpore oboljelima i njihovim obiteljima. Prihod od prodaje knjige poezije 'Pjesme ljubavi za Ivana', autorica je stoga namijenila za pomoć radu spomenute Udruge.