promocija-knjiga-matije-josipovica-mU Knjižnici i čitaonici Popovača jučer je u povodu obilježavanja Dana Općine održano predstavljanje knjiga "Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode" i "Domaća jela od gljiva" autora Matije Josipovića u izdanju Leo-commerca iz Rijeke.

Prema riječima samog autora, njegov "Priručnik" je namijenjen prvenstveno ljubiteljima prirode, a posebno ljubiteljima gljiva. "Moja najveća želja je da ovaj Priručnik potakne ljude, osobito mlade, da postanu strastveni čuvari prirode koja se nemilosrdno uništava"- naglasio je Josipović koji druženje s prirodom njeguje od svoje najranije mladosti, a gljive promatra i proučava već četrdeset godina.promocija-knjiga-matije-josipovica1
"Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode" opisuje preko dvije stotine vrsta gljiva i donosi praktične upute o raspoznavanju gljiva, gdje i kada ih tražiti, na koji način ih brati. Knjiga govori i o taksonomiji gljiva te njihovim prehrambenim odnosno ljekovitim vrijednostima. U okviru popovačke promocije autor je detaljnije predstavio tridesetak vrsta gljiva, upozorivši da gljive ne treba brati i konzumirati ih ukoliko u njih nismo u potpunosti sigurni. "Pravi poznavatelj gljiva postaje se polako"- istaknuo je Josipović koji se osvrnuo i na mogućnosti  korištenja gljiva u kuhinji, a što je tema njegova naslova "Domaća jela od gljiva",  također jučer promoviranog u Knjižnici i čitaonici Popovača. "Budite glasni i dajte svoj doprinos u zaštiti prirode"- poručio je svestrani Novljanin Matija Josipović popovačkoj publici na završetku promocije. Susret je nastavljen uz degustaciju dvaju hladnih jela od gljiva koja su prema receptu iz Josipovićeve knjige pripremile djelatnice Knjižnice.

promocija-knjiga-matije-josipovica2