promocija-brkic-vidmarovic-mU Knjižnici i čitaonici Popovača sinoć je održano predstavljanje knjiga „Pjesme, novele i jedna drama" Katarine Brkić te „Putovanja i sjećanja" Đure Vidmarovića koje su objavili kutinski nakladnici Spiritus movens d.o.o. i tamošnji Ogranak Matice hrvatske.

 

„Riječ je o knjigama koje kroz sjećanja predstavljaju obiteljsku povijest"- rekao je otvarajući promociju predsjednik popovačke podružnice OMH Kutina Dražen Kovačević.
Knjiga „Pjesme, novele i jedna drama" prva je samostalna knjiga profesorice hrvatskog jezika Katarine Brkić koja se odlaskom u mirovinu vratila svojoj velikoj ljubavi- pisanju. „Sjećanja koja su predstavljena u ovoj knjizi nude i poruku za budućnost. Ona obuhvaća 20 priča i 36 iznimno osjećajnih, subjektivnih pjesama čitajući koje doživljavamo promociju vlastite unutrašnjosti"- u ime nakladničke kuće Spiritus movens istaknuo je Dragutin Pasarić. Kako je naglasila sama autorica, njezine pjesme objavljene u ovoj knjizi nastajale su od 1982. do prošle godine. Neke od njih obilježava i politički prizvuk. Drama Katarine Brkić pod naslovom "Godot nije došao, poslao je žene" inspirirana je Beckettovom dramom "U očekivanju Godota", no nešto je svjetlija i optimističnija.

promocija-brkic-vidmarovic-2

„Pjesme, novele i jedna drama" bogato je opremljena fotografijama autorice, o kojima je na popovačkoj promociji govorio prof. Mladen Mitar, istaknuvši kako je njezin izbor nostalgija za prolaznošću. „Katalizator uspomena kod nje su fotografije"- rekao je Mitar.promocija-brkic-vidmarovic-1
Popovačkoj publici jučer predstavljena knjiga prof. Đure Vidmarovića, bivšeg saborskog zastupnika i veleposlanika RH u Ukrajini pod nazivom „Putovanja i sjećanja" putopisna je knjiga, no nudi puno više od samog portretiranja pejzaža. Na tragu Badalićevog izričaja, autorovi putopisi iz Europe, SAD-a i Australije daju poruku da je svugje polazište domovina te Vidmarovića potvrđuju kao iznimno snažnog analitičara povijesnih zbivanja.