svecana_sjednica_mU Domu kulture u Popovači jučer je u povodu obilježavanja Dana Općine Popovača održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Pored brojnih predstavnika prijateljskih gradova i općina te ustanova, gospodarskih subjekata i udruga, sjednici su nazočili i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

 

Nazočne je u ime domaćina pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Pasanec i službeno otvorivši svečanost.
Općinski načelnik Josip Mišković podsjetio je na rezultate rada u proteklih sedam godina tijekom kojih je Općina udvostručila svoj proračun radeći na razvoju gospodarstva i komunalne infrastrukture. Kako je naglasio načelnik, razvoj gospodarstva i dalje je prioritet. „Popovača ima svoj gospodarski razvoj koji nam je i dalje prioritet. Novostvorena vrijednost održava život u Popovači, a ono što svi želimo to je više radnih mjesta. Razvojem poslovnih zona, poticanjem malog i srednjeg obrta, razvojem komunalne infratsrukture koja je na zavidnoj razini Popovača se smatra mjestom poželjnim za život. Preko 100 udruga, obnovljeni Dječji vrtić i Knjižnica doprinos su kvaliteti života na području Popovače. U tome imamo kvalitetno partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom s kojom Općina kreće u projekt izgradnje nove škole i sportske dvorane"- među ostalim je u okviru svog obraćanja napomenuo Mišković.

svecana-sjednica4

Mjestom poželjnim za život Općinu Popovača okarakterizirao je pozdravljajući skup i predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš, a u ime nazočnih predstavnika gradova i općina suradnju s Općinom Popovača pohvalio je kutinski gradonačelnik Davor Žmegač.

svecana_sjednica5

svecana-sjednica3
Uz čestitku svim mještanima, županica Marina Lovrić Merzel potvrdila je da se suradnjom i partnerstvom uvijek može ostvariti zajednički cilj, a to je bolji život građana. Na tom tragu je i najava gradnje nove škole za 1200 učenika. „Za desetak dana, 1. srpnja, izlazi natječaj za izbor izvođača za gradnju škole Popovača i dvorane vrijednih 52 milijuna kuna. I Neuropsihijatrijska bolnica "Dr. Ivan Barbot" Popovača projektom javno privatnog partnerstva uskoro će dobiti Odjel forenzike vrijedan 115 milijuna kuna"- rekla je županica.svecana_sjednica_zupanica
Ministar Mirando Mrsić također je pohvalio rad Općine i nastojanja aktualne vlasti da radi za dobrobit građana. „Općina Popovača je primjer kako treba dobro gospodariti sredstvima koje imate. Sisačko- moslavačka županija dugo godina bila je žuapanija slučaj u kojoj se nije razvijalo gospodarstvo. Općina i Žuapanija sada pokazuju kako treba razvijati gospodarstvo"- naglasio je ministar Mrsić. mrsic

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su i ovogodišnje nagrade i javna priznanja. Nagrada za životno djelo uručena je Zdravku Brezaku iz Donje Gračenice za izniman dugogodišnji doprinos razvoju vatrogastva i angažmanu u društvenom životu na ovom području. Godišnja nagrada za iznimne rezultate u razvoju i unaprjeđenju poduzetničke djelatnosti uručena je Pekarni 'Vikend' vlasnika Zefa Prenkaja iz Popovače, a istu je nagradu za rad i djelovanje u športu primio Željko Kasik iz Donje Vlahiničke. Javno priznanje Općine Popovača za 2012. godinu dobila je Vatrogasna zajednica za uspješnu organizaciju vatrogastva i provođenje Plana zaštite od požara na području Općine, Vilim Lendvaj za nadprosječne rezultate ostvarene u informatici i robotici te KUD 'Stjepan Šajnović' iz Osekova za očuvanje i širenje kulturne baštine svoga mjesta i Moslavine.

svecana-sjednica9
U kulturnom programu sjednice nastupili su članovi Tamburaškog orkestra 'Ratimir Joža Prosoli' pod ravnanjem prof. Dražena Mlakara zajedno sa Pjevačkim zborom odnosno mladom solisticom Lorenom Sikirić, kao i nagrađeni KUD iz Osekova. Gosti i uzvanici imali su priliku razgledati izložbu radova bolesnika NPB 'Dr. Ivan Barbot' nastalih na Radnoj terapiji odnosno u okviru rada Udruge za rehabilitaciju i resocijalizaciju duševnih bolesnika pri NP Bolnici. Na sjednici su predstavljeni i radovi članova Likovnog društva 'Moslavački krug' sa ovogodišnje kolonije 'Zorka Sever' nedavno održane u povodu Dana Općine.
Uoči svečane sjednice općinski čelnici su zajedno sa vijećnicima i predstavnicima udruga, uz molitvu koju je predvodio popovački župnik Mato Draganović, na mjesnom groblju u Popovači položili vijenac i zapalili svijeće u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.