U nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, jučer je u povodu obilježavanja Dana Općine održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Općina Popovača kao samostalna jedinica lokalne samouprave svoje je djelovanje započela Odlukom o ustrojstvu od 14. travnja 1993. godine. Na početku programa jučerašnje svečanosti okupljeni sudionici su kratkim video zapisom upoznati sa značajkama po kojima je ona prepoznatljiva danas.
Pozdravivši goste u okviru otvaranja službenog dijela sjednice, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Pasanec istaknuo je kontinuirano zalaganje da Vijeće bude demokratska institucija svih članova, a u cilju stvaranja svih potrebnih uvjeta kako bi se Općina izgradila kao mjesto kvalitetnog življenja.

'Najveća zasluga za visok stupanj razvoja kojeg je dosegla Općina, pripada upravo njezinim građanima. S ponosom mogu istaknuti kako se ubrajamo među one koji se brzo prilagođavaju, pa tako u vremenima krize spas proračuna nismo tražili u povećanju nameta već smo donijeli niz olakšica kako u području gospodarstva, tako i u socijalnoj politici. Konkretne gospodarske mjere dale su velik doprinos spašavanju radnih mjesta te otvorile vrata novim investicijama gdje prije svega treba istaknuti razvoj zone 'Mišička', dok se kroz različite subvencije, stipendije i ostale pomoći olakšao život socijalno najugroženijim sugrađanima. Tim smo zalaganjima dokazali da je Općina doista kvalitetan servis građanima, a u tom smislu velika zasluga pripada našim stručnim službama. Ostvarili smo izuzetno dobru suradnju sa Županijom koja je dala snažan doprinos revitalizaciji mnogih projekata, kao i sa susjednim općinama i gradovima. Naše napore prepoznala je i Vlada RH i darujući nam zemljište za proširenje Gospodarsko-proizvodne zone 'Mišička', uvelike pomogla bržoj realizaciji zamišljenih razvojnih projekata. Pored gospodarskog razvoja, znatna sredstva Općina ulaže i u kulturu, šport te vjerski život, a posebna briga vodi se i o sigurnosti građana'- istaknuo je načelnik Općine Josip Mišković u svom obraćanju sudionicima svečane sjednice.

U okviru svečane sjednice Općinskog vijeća dodjeljena su javna priznanja Općine Popovača za 2010. godinu. Priznanje za izuzetno aktivan rad i predstavljanje Općine na brojnim kulturnim manifestacijama uručeno je KUD-u ‘Potočanka' iz Potoka. Riječ je o društvu koje uspješno djeluje već 35 godina i trenutno broji 170 članova, a među ostalim rezultatima tijekom prošle godine ističe se njihovo predstavljanje Sisačko- moslavačke županije na Vinkovačkim jesenima. Velik doprinos u očuvanju kulturne baštine KUD ‘Potočanka' dao je i prošlogodišnjim uređenjem svoje Etno sobe.
Za doprinos u stvaranju tehničkih uvjeta za kvalitetnu opskrbu električnom energijom na području Općine Popovača, kao i za stručnu pomoć pri organizaciji kulturnih i drugih manifestacija na području Općine, dodijeljeno je priznanje tvrtki HEP-ODS d.o.o., Područnom uredu Elektre Križ u Popovači. Djelatnici Područnog ureda Elektre Križ u Popovači uložili su znatne napore u završetak projekta spajanja napojnog prstena oko mjesta Popovača, čime su uklonjeni svi nadzemni vodovi u središtu mjesta. Općina je u suradnji s Elektrom Križ ostvarila niz projekata kojima su stvoreni uvjeti za razvoj gospodarstva.
Godišnja nagrada Općine Popovača je za izuzetno plodonosan rad, snažan doprinos u razvoju medicine kao i velik angažman u društvenom životu lokalne zajednice uručena doktorici Tiji Žarković- Palijan, rukovoditeljici Zavoda za forenzičku psihijatriju u Neuropsihijatrijskoj bolnici ‘Dr. Ivan Barbot' u Popovači. Osim što sudjeluje u organiziranju službe, doktorica Žarković- Palijan kontinuirano se stručno usavršava, objavljuje znanstvene i stručne radove te knjige, a posebno se zalaže u edukaciji mladih kolega. Humanističkim radom i zalaganjem za sveopće dobro bavi se cijeli svoj život, a u protekloj godini u tom se smislu istaknula pokretanjem inicijative za zbrinjavanje obitelji Herceg u Popovači, gdje je osnovala i međunarodni humanitarni Lions klub koji oko dobrotvornih ciljeva u društvu okuplja više od 40 članova.
Za velik doprinos u promicanju kulturne baštine širom cijele Hrvatske kao i izvan njezinih granica, Godišnja nagrada Općine Popovača dodijeljena je i KUD-u ‘Moslavec' iz Volodera koji djeluje od 1913. godine, a trenutno okuplja 106 aktivnih članova. Svojim nastupom društvo oduševljava kako domaću tako i stranu publiku, dajući istovremeno značajan doprinos promociji Općine Popovača. Njihova aktivnost i angažman posebno su vidljivi na tradicionalnoj manifestaciji Voloderske jeseni, a kvalitetu rada potvrđuje i osvojeno prvo mjesto na 30. smotri folklora Moslavine koje im osigurava nastup na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima odnosno Đakovačkim vezovima.


Ovogodišnja Nagrada za životno djelo Općine Popovača dodijeljena je profesoru Marku Bediću za velik doprinos u kvalitetnijem poznavanju bogate povijesti Popovače i Moslavine. Profesor Bedić u Osnovnoj je školi Popovača kao predavač povijesti počeo raditi 1961. godine, kada je upisao i Prirodoslovno- matematički fakultet u Zagrebu. U Popovači je radio i pisao do 1984. godine kada seli u Zagreb, no i dalje nastavlja svoj istraživački rad vezan za moslavački kraj. Njegovi radovi objavljivani su u Moslavačkom listu od 1972. godine, a tijekom svog stvaralačkog rada objavio je 115 radova vezanih za povijest Popovače, Moslavine i Hrvata diljem svijeta. ‘Nikada u životu nisam pripadao bilo kojoj stranci. Za mene postoji samo Lijepa naša, što mi je misao vodilja kroz život'- riječi su ovog neumornog istraživača i pisca koji je učinio izuzetan doprinos širenju ugleda Popovače i Moslavine.

U ime sjednici nazočnih predstavnika gradova s područja Županije, okupljenima se pozdravnom riječju obratio gradonačelnik Grada Novske Antun Vidaković, zahvalivši ovom prilikom svim braniteljima s područja Općine koji su u Domovinskom ratu sudjelovali u obrani tog grada. Ispred nazočnih predstavnika općina, skup je pozdravio načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović, istaknuvši izuzetno kvalitetnu međusobnu suradnju.
Uime 184.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije, Dan Općine čestitao je predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš uz želju da Popovača što prije ostvari status grada. 'Obzirom na obilje gospodarskih aktivnosti i obilje kulturnog života, vi to doista i jeste. Dolazeći u vaše mjesto, osjećam se kao da sam u Grazu'- kazao je Kardaš.


Svečanu sjednicu Općinskog vijeća svojim su nastupom uveličali i Tamburaški orkestar 'Ratimir Joža Prosoli' koji je pod vodstvom Dražena Mlakara nastupio zajedno s Pjevačkim zborom, potom mlada glazbenica Petra Šket, kao i članovi nagrađenih KUD-ova 'Moslavec' i 'Potočanka'. Sudionici su imali priliku razgledati i izložbu radova koju su pripremili Radna terapija NPB 'Dr. Ivan Barbot' te Modelarska radionica Kaznionice u Lipovici.