34GV vNa Aktualnom satu jučer održane 34. sjednice Gradskog vijeća je, u nazočnosti mještanki iz Donje Vlahiničke, aktualizirana problemtika remećenja javnog reda i mira u ovom naselju od strane pripadnika romske nacionalne manjine.

„Potaknuti učestalim apelima građana iz Donje Vlahiničke, ovim putem javno upozoravamo na njihove probleme suživota s Romima s kojima se svakodnevno susreću. Pored kršenja zakonskih odredbi u smislu paljenja različitih vrsta otpada i sekundarnih sirovina, u Donjoj Vlahiničkoj Romi konstantno krše i sve druge odredbe komunalnog reda i zagađuju okoliš, verbalno napadaju i prijete susjedima, divljaju svojim vozilima, ne vode brigu o svojim psima, remete javni red i mir na različite načine tako da ugrožavaju velik broj mještana tog naselja koji živi u stalnom strahu i nemiru. U samom središtu Popovače također smo svi svjedoci njihovih jurnjava vozilima, a postupanje nadležnih institucija ne polučuje nikakve rezultate “- istaknuli su vijećnici. Gradonačelnik Josip Mišković je po raspravi o ovoj temi najavio organizaciju hitnog zbora građana na kojeg će biti pozvani i predstavnici romske nacionalne manjine te njihov saborski zastupnik Veljko Kajtazi kao i ostale nadležne institucije kako bi se zajednički pokušalo pronaći adekvatno rješenje.
Vijećnici su u okviru Aktualnog sata ponovno upozorili i na problem kompostane u Strušcu odakle se širi, kako su naglasili, nesnosni smrad. Očito jest, istaknuli su, da se na taj prostor vrši dovoz različitih vrsta otpada koje nemaju veze s organskim materijalom čemu je kompostana inače namijenjena. Zanimalo ih je da li je Grad dobio na uvid nalaze eventualnih inspekcijskih nadzora. „Kada je riječ o kompostani, Grad je samo dao suglasnost za korištenje toga zemljišta, dok je sve ostale dozvole investitor bio obvezan ishoditi kod nadležnih institucija. Budući da to nije u našoj nadležnosti niti u okviru naših ovlasti, Grad ne posjediuje nalaze inspekcijskih nadzora niti bilo kakvu drugu dokumentaciju vezanu za rad kompostane“- odgovorio je gradonačelnik zaključivši kako će Grad svakako uputiti zahtjev nadležnim službama za provjeru kompostane.
Vijećnici su na 34. sjednici usvojili Programa rada i financijskog plana Hrvatskog Crvenog križa za 2020.g. GDCK Kutina kojeg je predstavila ravnateljica Katica Zeman, kao i Izvješće o radu Knjižnice i čitaonice Popovača za 2019.g. te Plan i program ove ustanove za 2020. s kojima je vijećnike upoznala ravnateljica Nives Jurkin Stambolija. Dali su i suglasnost za provedbu ulaganja na području Grada Popovače za projekt „Izgradnja i rekonstrukcija pješačke staze na groblju Popovača“, a u svrhu prijave ovog projekta na 4. LAG Natječaj. Zbog potreba usuglašavanja s novom zakonskom regulativom, vijećnici su usvojili i Izmjenu Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Popovače. Uoči sjednice, u pratnji gradonačelnika Josipa Miškovića vijećnici su obišli gradilište dogradnje popovačkog Dječjeg vrtića te izrazili zadovoljstvo dinamikom realizacije ovog projekta koji će, kako je predviđeno, biti završen tijekom ožujka.