U okviru današnjeg zasjedanja Općinskog vijeća, članovi Odbora za branitelje vijećnike su upoznali sa sadržajem priopćenja za javnost u kojem upozoravaju na aktualnu problematiku braniteljske populacije.

U priopćenju kojeg je u ime Odbora predstavio predsjednik istog Anto Žilić, branitelji s područja Općine Popovača apeliraju na jačanje zajedništva svih hrvatskih branitelja u borbi za njihova prava. Članovi Općinskog vijeća su jednoglasno iskazali podršku braniteljima u njihovim nastojanjima.

Priopćenje za javnost Odbora za branitelje Općine Popovača u nastavku objavljujemo u cijelosti:

„Popovača, 21. siječnja 2011.- Na sjednici Odbora za branitelje Općine Popovača održanoj 20. siječnja raspravljano je o aktualnoj problematici braniteljske populacije u Hrvatskoj.
Postojeći odnos nadležnih institucija prema hrvatskim braniteljima ocijenjujemo neprihvatljivim. O razjedinjenosti braniteljske populacije najbolje svjedoče nedavni prosvjedi organizirani u cilju potpore uhićenom vukovarskom branitelju Tihomiru Purdi. Moramo biti ustrajni i ujedinjeni kako bi braniteljska populacija koja je časno branila ovu državu, bila tretirana dostojno kao što je to zaslužila. Nedopustivim smatramo činjenicu da branitelji nisu obaviješteni o tome vodi li se protiv njih kakav postupak. Ovakvim odnosom prema hrvatskim braniteljima iskrivljuje se istina o Domovinskom ratu kojeg se nastoji okarakterizirati građanskim sukobom. Sramotan je svaki pokušaj izvrtanja povijesnih činjenica odnosno izjednačavanja krivnje. A najnoviji progoni i uhićivanja hrvatskih branitelja upravo otvaraju prostor za pitanje tko je uopće agresor, a tko žrtva.

Progon za nas branitelje predstavlja i činjenica da nam se uskraćuje pravo na rad, o čemu svjedoče primjeri iz Lipovice i mnogih drugih tvrtki u okruženju gdje branitelji bivaju otpuštani. Progon za nas znače i različita uzajamna odlikovanja koja se uručuju pripadnicima visoke politike. Nedopustivim smatramo i da Srbija progoni hrvatske branitelje dok paralelno na svom području skriva tisuće zločinaca.

Žalosti nas i činjenica da se istovremeno s progonom branitelja u Hrvatskoj štite Udbini likvidatori, kao i ta da nas zastupaju oni koji poručuju kako svi sa čistom savješću mogu biti mirni. Pitamo se stoga kako se dozvolilo Srbiji da procjenjuje čistoću naše savjesti i koga uopće zastupaju odnosno čije interese brane oni koji o srpskim optužnicama protiv hrvatskih branitelja, starim i po nekoliko godina, nisu imali pojma. Nedopustivo je da za nas branitelje kao i za sve građane ove države, sporazumi hrvatskog i srpskog pravosuđa ostaju tajna.

Obzirom da ‘Bljesak' i ‘Oluju' Srbija definira kao zločinačke akcije, hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti da svatko od njih već danas može dijeliti sudbinu Tihomira Purde.

Mi, hrvatski branitelji zahvaljujući kojima je stvorena slobodna hrvatska država, tražimo podršku i od vas koji ste svoj braniteljski status stekli na temelju drugačijih kriterija. Iz kojeg razloga ne bismo kao, primjerice, seljaci, ribari ili studenti, zauzeli zajednički stav u borbi za svoja prava?!"- stoji u priopćenju Odbora za branitelje Općine Popovača.