skrlet vUdruga vinogradara i voćara „Škrlet" Popovača proteklog je vikenda svečano obilježila 20. obljetnicu uspješnog djelovanja.

U prigodi ovog značajnog jubileja predsjednik Udruge Igor Kovačević podsjetio je na najznačajnije aktivnosti i osobe koje su se istaknule svojim angažmanom u tom razdoblju. „Davne 1999. godine grupa zaljubljenika u vinogradarstvo odvojila se od tadašnje udruge „Lujo Miklaužić" iz Kutine te osnovala Udrugu vinogradara općine Popovača. Bio je to jedan od ključnih i vizionarskih poteza naših vinara koji su tada vjerovali da vinogradarstvo u našem kraju ima veliki potencijal. Godine 2005. udruga mijenja ime u Udrugu vinogradara i voćara „Škrlet". Kao strukovna organizacija udruga danas djeluje na unapređivanju gospodarskog, socijalnog i kulturnog položaja moslavačkih vinogradara i vinara, samim time i promoviranju našeg grada i moslavačke vinske regije" – istaknuo je Kovačević.
Danas Udruga broji preko 180 članova, te organizira i sudjeluje u organizaciji čitavog niza raznih manifestacija u svome kraju, te njeguje stare običaje vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo. „Uz Volodersku jesen i Dan Grada posebno smo ponosni na manifestaciju „Večer škrleta i moslavačke kuhinje" koja je stekla status jedne od najboljih vinarskih manifestacija u Hrvatskoj" – rekao je Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet".
Na svečanosti su dodijeljena brojna priznanja za izniman doprinos unapređenju položaja moslavačkih vinogradara i voćara. Zlatna plaketa uručena je osnivačima: Miji Brodariću, Gabrijelu Kovačiću, Ivanu Markoviću, Stjepanu Tušeku, Marku Miklaužiću, Ivanu Trbušiću, Petru Jeliću i Branku Ipši (posthumno), kao i Nenadu Zoharu, Vladi Dutkoviću i Josipu Bubeniku, za poseban doprinos radu udruge.
Osvrt na inicijativu osnivanja udruge te 20 godina uspješnog djelovanja, okupljenima je prezentirao Gabrijel Kovačić, jedan od osnivača koji je niz godina obnašao funkciju predsjednika Udruge, dok su se u ime dobitnika Priznanja i Zlatnih plaketa obratili Robert Štrumberger i Stjepan Tušek.
Čestitke na obljetnici članovima i vodstvu Udruge su među ostalim gostima uputili i gradonačelnik Josip Mišković te predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser. „Vinogradarstvo i voćarstvo na ovom području ima i svoju tradiciju i svoju budućnost. Ono što je važno, dio vinogradara je spasio nasade vinograda propalog poduzeća „Moslavačko vinogorje" i na tome im treba zahvaliti. To možemo gledati kao početak razvoja profesionalnog vinarstva na našem području. Zahvaljujući snažnom angažmanu vas vinogradara, a uz podršku Agronomskog fakulteta, danas imamo svoj brend, autohtonu sortu Škrlet koja se nalazii na vinskim kartama dijeljem zemlje, ali i šire" – zaključio je Mišković poručivši kako će Grad i dalje podržavati rad udruge.