medaljeMladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu i dvije srebrne medalje na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Slovačkoj, gdje je nastupilo 55 natjecatelja iz 13 zemalja. Jedan od dobitnika medalje je i mladi Popovčanin Dorijan Lendvaj, član Robotičko informatičkog kluba Popovača koji je izborio srebrnu medalju na ovom natjecanju gdje je bio najmlađi sudionik.


Olimpijada je održana od 23. do 29. srpnja na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi. Svi članovi hrvatske reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a tijekom školske godine sva četvorica su se, u organizaciji svoje škole, za informatička natjecanja dodatno pripremala s Josipom Klepecom, bivšim informatičkim olimpijcem i osvajačem četiri srebrne medalje na informatičkim olimpijadama.
Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama. Na međunarodnom natjecanju učenika u programiranju zlatnu medalju osvojio je Patrik Pavić, srebrne medalje osvojili su Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah, dok je Pavel Kliska nastup završio bez medalje, ali na samoj granici s broncom.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja,u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
„Nastup naših mladih informatičara na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske kao i neposredno prije odlaska na natjecanje,organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske"- ističu iz Hrvatskog saveza informatičara kojeg je predsjednik Vlado Lendvaj iz Popovače.