uljana-repica-mKako je konstatirano na skupštini Udruge proizvođača uljane repice Sisačko- moslavačke županije, aktivnosti udruge izvršene su po prezentiranom i usvojenom Planu rada u cijelosti osim što zbog nedostatka broja zainteresiranih polaznika nije održana škola za zvanje ratar.

Predsjednik Željko Ačaj i tajnica Udruge Mirjana Gorički podsjetili su okupljene članove na obvezu stjecanja zvanja proizvođača kao i osposobljavanja za rukovanje zaštitnim sredstvima. „Poticaji ostvareni od strane županijskog odjela za poljoprivredu u 2012. godini su za uljanu repicu iznosili 150 kuna po hektaru, a postignuta prodajna cijena iznosila je 3,40 kuna"- istaknula je tajnica predstavljajući Izvješće o radu udruge te dodala kako je predsjednik Udruge o problemima s kojima se susreću proizvođači uljane repice govorio i u poljoprivrednoj TV emisiji 'Plodovi zemlje'.

uljana-repica1
Udruga proizvođača uljane repice SMŽ tijekom prošle je godine potaknula općine i gradove na području Županije na proglašenje elementarne nepogode. U okviru ovogodišnje skupštine Upravni odbor udruge zahvalio je na financijskoj podršci njihovu djelovanju iskazanoj od strane Općine Popovača, Grada Siska i Poljoprivredne komore. „Udružujući se u ovu udrugu želja nam je bila da sjetvom uljane repice potaknemo razmišljanje o proizvodnji bio-goriva i priznajemo da je riječ o isplativoj kulturi, no nažalost zbog niza drugih okolnosti još nije moguće u potpunosti postići željeni rezultat"- istaknuto je na skupštini.uljana-repica2
Proizvođači uljane repice okupljeni u ovoj udruzi usvojenim Planom rada za 2013. godinu među ostalim aktivnostima predviđaju obilježavanje početka sjetve u SMŽ te organizaciju edukacija za koje se iskaže interes. Pozdravljajući skupštinu u ime Općine Popovača, savjetnik za upravljanje imovinom Ivan Trbušić napomenuo je kako Općina poljoprivrednim proizvođačima sa svoga područja sufinancira troškove pohađanja edukacija, a osposobljavanja za pojedina specijalistička zanimanja za koja se pokaže snažniji interes moguće je organizirati i u Popovači. Zamjenik županice Andrija Rudić istaknuo je kako Županija za poticaje u poljoprivredi izdvaja 3,2 milijuna kuna proračunskih sredstava.

uljana-repica5