buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-mOgranak Matice hrvatske Kutina (OMH) s podružnicom Popovača subotnjom priredbom „Budućnost na rubu močvare" u Strušcu 2. veljače uz Svjetski dan vlažnih staništa, potvrdio je da taj skup nedvojbeno ima svoju budućnost.

Osjetilo se to već u ranim poslijepodnevnim satima. Za brojne posjetitelje otvorena je etno kuća u Gornjem Selu. Starina u njoj izložena, kao i pred njom makete drvenih kuća, a među kojima i vidikovac s rodinim gnijezdom Ivana Rukavine iz Kutine, vidljivo su izazvali pozornost. Okupljanje su upotpunili riblji i drugi specijaliteti stružečke gostoljubivosti. Moglo se zajahati i arapske konje jahača iz Volodera, a i zvuci tamburica dali su svoje. Predsjednik MO Branislav Pavličević i predsjednica KUD-a Ružica Podbrežnjak preuzeli su odgovornu, ali i pokazali nadasve blisku domaćinsku ulogu.

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-7

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-8

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-9

 

Osobitim svakako je bio događaj u Područnoj školi Stružec gdje su dostojanstveno iznijeta sjećanja na prošle godine preminulog njemačkog stručnjaka za ptičji svijet Martina Schneidera (1956 -2012). Na njegovo djelovanje i iznimno vrijednu međunarodnu promociju Lonjskog polja podsjetili su: Goran Gugić, ravnatelj JU Park prirode Lonjsko polje, a u ime OMH Kutina Vesna Jakovljević, prof. njemačkog jezika koja je upozorila na Schneiderove tekstove objavljene u hrvatskim srednjoškolskim udžbenicima za njemački jezik, a pročitala i sjećanje njemačke biologinje Birgit Fleischer na terenski rad sa znanstvenikom u Lonjskom polju. Na intervju koji je 28. travnja 1988. godine Martin Schneider dao Moslavačkom listu, prvi hrvatskoj javnosti, podsjetio je njegov autor, inače i moderator čitavog skupa Dragutin Pasarić. Vrijedan prinos sadržajnim programom dali su i učenici područne škole iz Strušca s učiteljicama Ružicom Bertolan i Snježanom Elez. Potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić školi je darovao knjige u izdanju MH, a radost je podijeljena i s književnikom Mladenom Kušecom te zamjenicom načelnika Općine Popovača Kristinom Ričković- Rusan. Na katolički blagdan Svijećnicu nije izostala ni misa u kapeli sv. Katarine koju je predvodio župnik Nedeljko Pišković. buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-1

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-5

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-6

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-4

Ovogodišnju poruku Ramsarske konvencije „Močvare brinu o vodama" u prepunom Društvenom domu prenijela je Mirna Bojić, viša savjetnica u Službi za međunarodne odnose u zaštiti prirode Ministarstva okoliša i zaštite prirode. Podsjetila je da je ove godine i Vransko jezero kao peto močvarno područje iz Hrvatske uvršteno na popis Ramsarske konvencije. Dana su i priopćenja stručnjaka JU Park prirode Lonjsko polje. O suradnji s lokalnim stanovništvom na čuvanju bioloških vrijednosti govorila je Valerija Hima. Podatke o sve boljoj, osobito turističkoj inozemnoj posjeti Lonjskom polju iznio je Edo Bogović. Predstavili su se desetodnevnim tečajem obrazovani voditeljicom Sandre Prevendar Nekvapil i mladi nadzornici Lonjskog polja, učenici iz susjednog Osekova. Uz domaći i KUD iz Osekova posebno dojmljiv bio je nastup folkloraša iz Bapske, nedaleko Iloka.

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-10

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-11

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-13

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-15

U ime Općine Popovača skup je pozdravio načelnik Josip Mišković zahvalivši na jedinstvu u stvaranju programa Matici hrvatskoj, JU Park prirode Lonjsko polje i mjesnim udrugama Strušca. U ime glavnog pokrovitelja, Sisačko-moslavačke županije skup koji je dobio daleko i širi značaj od zavičajnog pozdravio je zamjenik županice Andrija Rudić. U ime članova Matice hrvatske iz Popovače Dražen Kovačević pozvao je više stotina prisutnih na prijateljske trenutke, a koji su uz glazbu upotpunili završnicu skupa za pamćenje.

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-12

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-14

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-16

buducnost_na_rubu_mocvare_struzec_2013-17