na-rubu-mocvare2Poznati skup „Budućnost na rubu močvare" koji se održava 2. veljače na Svjetski dan vlažnih staništa, ušao je u svoje drugo desetljeće. Glavni organizator je Ogranak Matice hrvatske Kutina s Povjerenstvom u Popovači. Jedanaestom skupu, kako je sinoć objavljeno na sjednici Organizacijskog odbora,selo domaćin je Stružec.

 

U njemu je skup i započeo i naizmjence u šest sela moslavačkog područja u dva ciklusa ponudio niz programa uz očuvanje i promociju Lonjskog polja, najvećeg hrvatskog močvarnog područja. Stružec otvara treći ciklus i nudi niz sadržaja znanstvene, umjetničke, biološke i vrijednosti pučke baštine. Glavni pokrovitelj je Županija Sisačko-moslavačka, a pokroviteljsku potporu daje Općina Popovača i njezina Turistička zajednica Dragocjenim stručnim prinosom o sadržaju brine Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje sa sjedištem u Krapju.

Program počinje u petak 1. veljače u Knjižnici i čitaonici Popovača, a u čijem će prostoru biti otvorena na temu riječnih krajolika izložba akvarela, pastela i ulja na platnu sisačkog akademskog slikara Alema Biočića. Posvećena je obljetnici rođenja putopisnom umjetniku riječi akademiku Matku Peiću (1923.-1999.). Zanimljivo on posebno uz literarne motive savskog sljeva nudi i slikovite zapise o nafti „crnom zlatu", a u čemu je Stružec nezaobilazan.

Središnja zbivanja rezervirana su za subotu 2. veljače. U prostoru škole u Strušcu bliski suradnici izreći će spomen prošle godine preminulom njemačkom znanstveniku Martinu Schneideru Jacobyju (1996.-2012.), neobično zaslužnom za proglašenje Lonjskog polja parkom prirode. Do koje mjere potvrđuju njegovi ne samo radovi u znanstvenim knjigama i publikacijama, već i u hrvatskim udžbenicima njemačkog jezika za srednje škole, Svoj literarno-likovni prilog dat će i učenici Osnove škole Popovača. Tradicijski neće izostati ni susret uz stružečku seosku graditeljsku baštinu (predio Gornje Selo), izložbu etno predmeta, ali i obvezne riblje specijalitete.

U Društvenom najbrojnijem okupljalištu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode bit će izrečena ovogodišnja poruka Ramsarske konvencije „Močvare i briga o vodama". Stručnjaci Parka prirode Lonjskog polja i predavači Matice hrvatske dat će sliku promjena u prostoru Lonjskog polja u minulom desetljeću. Dužnosnici Sisačko-moslavačke županije i Općine Popovača naglasit će pristup svojih uprava značaju tog biološki raznolikog područja. Domaći KUD iz Strušca i njihovi gosti te najveće hrvatske manifestacije posvećene Svjetskom danu vlažnih staništa, dat će ton njezinoj završnici.