prezentacija-park-praslonova-mIdejni projekt „Park praslonova" sinoć su u Gornjoj Jelenskoj predstavili autori projekta Jakov Radovčić i Željko Kovačić.

Govoreći o nalazištu i značenju otkrića u Gornjoj Jelenskoj, paleontolog Jakov Radovčić podsjetio je kako su ostaci posebnih vrsta praživotinja ovdje pronađeni 1994. godine. "Radilo se o ostacima divovskih praslonova i to dvije vrste odnosno dva roda. Njihova morfologija sugerirala je o možda najstarijim predstavnicima tih oblika u euroazijskim prostorima. Nakon toga uspjeli smo pronaći i ostatke nosoroga. Geološka slika ovog terena i kasnije analize ukazivale su da se radi o nalazima starim oko 17 milijuna godina. Riječ je dakle o iznimno vrijednom paleontološkom lokalitetu koji se može svrstati u kategoriju najviše spomeničke vrijednosti što se tiče paleontologije u Hrvatskoj ali i okolnim zemljama"- napomenuo je Jakov Radovčić, muzejski savjetnik u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.prezentacija-park-praslonova1
Idejno rješenje Edukacijsko- muzejskog centra sa paleontološkim parkom u Gornjoj Jelenskoj predviđa jedan ulazni objekat gdje bi bila uprava, predavaonica i muzejski prostor koji bi predstavljao svojevrsni uvod u temu. "Ovdje bi bio prezentiran sam način na koji su pronađeni nalazi, o čemu oni govore, kako se iščitavaju odnosno kako je izgledao ovaj kraj u to vrijeme. Radi se o klimi potpuno drugačijoj od današnje, suptropskoj s palmama, majmunima, slonovima, nosorozima. Nakon tog upoznavanja zamišljeno je da posjetitelji izađu na teren u kojem bi, sa rekonstrukcijom 1:1 tih praživotinja pa čak i krajolika, tu priču potpuno zaokružili"- obrazložio je arhitekt Željko Kovačić.prezentacija-park-praslonova2
Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 800.000 eura, a kako je zaključeno, neupitna je njegova interesantnost obzirom da sličan ne postoji ne samo u Hrvatskoj, već niti šire.
Prezentaciji idejnog projekta "Park praslonova" koju je pripremila Udruga "Ivanje", u ime Općine Popovača nazočila je zamjenica načelnika Kristina Ričković- Rusan koju je zanimalo kakva su iskustva s realizacijom sličnog projekta u Krapini autori imali u kontekstu sufinanciranja iz EU fondova.