dan_srca-mPredavanjima na temu prevencije kardiovaskularnih bolesti odnosno palijativne skrbi, Udruga dijabetičara Općine Popovača obilježila je Svjetski dan srca.

Ovomjesečni susret dijabetičara svojim je predavanjem otvorila dr. Marija Starčević. "Po oboljevanju u Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti su na prvom mjestu. Govorimo li o uzrocima smrti na prvom mjestu također je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Dakle znamo da oko 50 posto ljudi umre zbog ovih bolesti i njihovih poljedica – infarkt, inzult itd, zato se u okviru današnjeg predavanja osvrćemo na faktore rizika kao i prevenciju koja podrazumijeva kretanje, nepušenje, zdravu prehranu. Šećerna bolest također je rizik za nastajanje kardiovaskularnih bolesti ali i smrtnosti od tih bolesti, tako da je za članove ove udruge ovomjesečna tema vrlo interesantna, a o čemu svjedoči i izvanredan odaziv"- naglasila je dr. Starčević ispred Zavoda za javno zdravstvo Sisačko- moslavačke županije.dan_srca3
U povodu Svjetskog dana srca, ali i nadolazećeg Svjetskog dana palijativne skrbi koji se svake godine obilježava druge subote u listopadu, Biserka Stojić predstavila je rezultate postignute u organizaciji Zaklade Sandra Stojić- Centra za mobilnu palijativnu skrb koja je ovih dana dobila i svoj formalni okvir. Iako palijativna skrb u Hrvatskoj postoji samo u tragovima, zbog iznimne sporosti sustava registracija Zaklade trajala je godinu dana. "Sama organizacija je napravljena na način da je pristupačna ruralnoj sredini. Cijela Hrvatska je, možemo reći, jedna ruralna sredina i danas je vrlo teško imati palijativnu skrb kakvu propisuje naše zakonodavstvo, a predviđa posebnu ustanovu paralelnu domu zdravlja sa timovima liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta i svih onih koji će izlaziti na teren, a što je vrlo teško organizirati. Mi želimo da Zaklada ima svog koordinatora koji će koordinirati timovima palijativnih sestara na terenu zajedno s liječnikom obiteljske medicine, sa specijalistima i svim dionicima potrebnima u tom sustavu da bi se čovjeku osiguralo dostojanstveno provođenje posljednjih dana života"- rekla je Biserka Stojić naglasivši kako će se palijativna skrb, pored volonterske osnove, organizirati i kroz zapošljavanje medicinskih sestara educiranih u tom segmentu kako bi pravilnu obavljale ovaj posao na terenu. "Mi ne predstavljamo nikakvu konkurenciju njegovateljicama ili patronažnim sestrama, što treba u potpunosti razlučiti. Nažalost danas dio palijativne skrbi pada na njih, a ponekada nisu u stanju preuzeti veliku odgovornost koja je na njima u trenucima zadnjih dana života nekog pacijenta. U Hrvatskoj još ne postoji niti jedan hospicij, a niti Zaklada još uvijek neće imati stacionarnu ustanovu"- istaknula je Stojić. Kako je zaključila, Zaklada je osnovana u Kutini s ciljem da bude model za cijelu Hrvatsku, a u Popovači se želi pokrenuti jer im se i s ovog područja javljaju građani koji žele surađivati i proći obuku za obavljanje tog posla.

dan_srca1

dan_srca2