15-konjanicki-maraton-mŠest konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, među kojima su od četiri jahačice tri debitanice, u sklopu 15. konjaničkog maratona arapskih konja ostvaruju zacrtani cilj.

Podsjećamo, jubilarni konjanički maraton tradicionalno je ispraćen na obiteljskom imanju Petters u Voloderu. Uz poznati slogan "Tradicija prošlosti- potreba budućnosti", a pod pokroviteljstvom Općine Popovača, svoju misiju je u ranim jutarnjim satima na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja započelo šest jahača: Željko Petters, Domagoj Petters, Sanja Mlinar, Mihaela Trbušić, Sandra Čavlović i Iva Keleš. Konjanike su prema običaju svečano ispratili članovi voloderskog KUD-a Moslavec, kao i općinski čelnici predvođeni načelnikom Josipom Miškovićem. Zahvaljujući konjanicima na održavanju tradicije i prenošenju sjećanja na mlade naraštaje, načelnik je istaknuo ponos svih građana Općine ovim maratonom. "Dragi konjanici neka topoti vaših konja pobude sjećanja na ono što se dogodilo prije 16 godina kada smo ispratili našu djecu, naše prijatelje koji su otišli stvarati nešto veliko. Neka se to nikada ne zaboravi"- poručio je Mišković. Kao i svih prethodnih godina, konjanike je blagoslovio vlč. Dragutin Toplak.

15-konjanicki-maraton1

15-konjanicki-maraton2

15-konjanicki-maraton5

Prva dva dana sudionici maratona projahali su Lonjskim poljem i uz zaštitu njegovih vrijednosti boravili u selima s europskim obilježjem: roda u Čigoću i graditeljske baštine u Krapju. Dobar domaćin su im Hrvatske vode na svojim objektima, a koje obilježavaju 135. obljetnicu hrvatskog vodnog gospodarstva . Sinoć su uživali u gostoprimstvu u Ljufini nedaleko Davora, a danas će nakon vrućina koje ih prate obalom Save i Orljave, i najvjerojatnije najnapornijeg dana, noćiti u Migalovcima. To znači sve bliže su polovici puta. Sutra u 10 sati u gradskoj luci u Slavonskom Brodu Hrvatske vode konjanicima priređuju posebno srdačan doček, kojemu će nazočiti i predstavnici Općine Popovača. Iz Orašja u Bosanskoj Posavini, gdje će nakon 500 kilometara jašući dolinom Save u četvrtak maraton završiti, stižu vijesti o velikom zanimanju za srdačan doček odvažnim konjanicima.15-konjanicki-maraton4