natjecanje-oraca-mNa imanju Lipovica u Strušcu održano je ovogodišnje Županijsko natjecanje orača Sisačko- moslavačke županije.

Udruga za organizaciju natjecanja orača Sisačko-moslavačke županije ovo je takmičenje pripremila već osmu godinu zaredom.
Dva najbolje plasirana orača sudjelovat će na državnom natjecanju koje se u rujnu održava u Karlovcu. Iduće godine domaćin svjetskog natjecanja orača jest Biograd na moru. „Stoga smatramo da upravo i ovo županijsko natjecanje ima poseban značaj. Sisačko- moslavačka županija organizaciju natjecanja sufinancira posljednjih šest godina"- naglasio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Zoran Vasić.natjecanje-oraca-3

natjecanje-oraca-1

U ime Općine Popovača sudionike natjecanja pozdravio je zamjenik općinskog načelnika Dragan Šarčević, a susretu je nazočio i Tugomir Majdak, potpredsjednik svjetske oračke organizacije i načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU pri Ministarstvu poljoprivrede. „Osnovni cilj s kojim smo krenuli u organizaciju natjecanja orača bila je edukacija poljoprivrednih proizvođača i u tome smo uspjeli. Tako jasno možemo razlikovati parcele onih poljoprivrednika koji se natječu u oranju na bilo kojoj razini odnosno onih koji nisu imali ovakav vid edukacije. Ovaj primarni agrotehnički zahvat vrlo je važan u poljoprivrednoj proizvodnji općenito i ukoliko se kvalitetno primjenjuje, može značajno uvećati prihode gospodarstava do osam posto"- istaknuo je Majdak.

natjecanje-oraca-2

natjecanje-oraca-4
U kategoriji oranja plugovima ravnjacima, najuspješniji orač na osmom natjecanju bio je Stjepan Petričević iz Sunje. Drugo mjesto izborio je Goran Kosić iz Strušca, a treće njegov sumještanin Branko Brglez. U oranju plugovima premetnjacima najbolji je Josip Mlinarić iz Ravnika, slijedi ga Matija Ferenčak iz Strušca dok je trećeplasirani Željko Ačaj iz Gornje Gračenice.