njemacki_poljoprivrednici_mČetrdesetak njemačkih poljoprivrednika iz okolice Stuttgarta posjetilo je danas Općinu Popovača.

Članovima Udruge proizvođača povrća, voća i vina iz njemačkog Gerlingena, dobrodošlicu su u središtu Općine izrazili pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Zoran Vasić, općinski načelnik Josip Mišković te predsjednik Općinskog vijeća Ivan Pasanec. Doček gostiju u popovačkom Domu kulture je obuhvatio i degustaciju domaćih proizvoda te nastup malih tamburaša.njemacki_poljoprivrednici_1

njemacki_poljoprivrednici_2

njemacki_poljoprivrednici__024
„Ovo je osma skupina njemačkih poljoprivrednika koji unazad pet godina posjećuju Općinu Popovača. Za mjesec lipanj najavljen je dolazak još jedne grupe tamošnjih velikih poljoprivrednika koji se bave plasteničkom proizvodnjom, te voćara i vinogradara. Zamisao ovog projekta jest razmjena iskustava naših i njemačkih poljoprivrednika, međusobna uspostava kontakata, predstavljanje Općine Popovača odnosno privlačenje njemačkih turista na ovom području. Dosadašnji susreti već su polučili određene rezultate, o čemu svjedoči činjenica da su neki naši stočari od njemačkih poljoprivrednika kupili korištene traktore, uređaje, izmuzišta i slično. Nadamo se da će se netko od posjetitelja odlučiti i na određena ulaganja u našu Općinu ili Županiju. U rujnu ili listopadu planiramo i uzvratni posjet naših poljoprivrednika Njemačkoj što, naravno, ovisi o financijama"- istaknuo je Robert Zobel, predsjednik Udruge za razvoj i unapređenje poljoprivrede SMŽ koja je organizator posjeta.

njemacki_poljoprivrednici_3

njemacki_poljoprivrednici_4
I osma po redu skupina njemačkih poljoprivrednika izrazila je zadovoljstvo iznimnom gostoljubivošću kao i onime što su ovdje imali priliku vidjeti.
„Na putu od Zagreba do Popovače primjetili smo da su vaša polja čak i većih površina od onih u našem kraju. U posljednje vrijeme mi pokušavamo unijeti promjene u poljoprivredi na način da se više koncentriramo na očuvanje okoliša i u svrhu održivog razvoja dobivamo značajne poticaje od strane EU"- naglasio je Thomas Fauser, predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika koji su danas posjetili Popovaču.njemacki_poljoprivrednici_5

njemacki_poljoprivrednici_6
U okviru svog boravka na ovom području, gosti su posjetili Seoski turizam Bistrički u Osekovu koji je za njih organizirao i obilazak Lonjskog polja. Posjetivši Vinariju Tušek, njemački su se poljoprivrednici uvjerili i u kvalitetu autohtonih moslavačkih vina.