ssuuhh-skupstina-mNa 8. godišnjoj skupštini Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Vjekoslav Posarić izborio je treći uzastopni mandat predsjednika Saveza.

U Središnjem savezu koji ima sjedište u Popovači, djeluje 12 udruga i sedam privatnih ergela sa ukupno 945 uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka. U odnosu na godinu ranije, tijekom 2010. broj grla hrvatskog hladnokrvnjaka povećao se za 520 odnosno čak 9 posto, a po brojnom stanju ovih konja Sisačko- moslavačka županija zauzima visoko drugo mjesto. „Savez je prošle godine organizirao ili se aktivno uključio u niz izložbi i uzgojnih smotri što predstavlja dio našeg uzgojnog programa. Prema dogovoru s ministrom Petrom Čobankovićem, poticaj za 2010. godinu bit će isplaćen u cijelosti, a dugovanja od 25 posto za 2009. godinu odnosno 15 posto za 2008. se brišu. Ždrijebad se vraća na poticaj, ali zahtjevi će se pisati samo za onu označenu mikročipom. U pripremi je novi pravilnik o izvornim i zaštićenim pasminama"- naglasio je predsjednik SSUUHH Vjekoslav Posarić dodajući kako je pred Savezom velik posao obzirom da bi do ulaska Hrvatske u EU svim konjima trebale biti izdane putovnice tj. identifikacijski dokumenti.ssuuhh-skupstina-1

ssuuhh-skupstina-2
Pozdravljajući ovogodišnju skupštinu pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Zoran Vasić izrazio je ponos rezultatima rada Saveza. „Uz Zagrebačku županiju, još jedino Sisačko- moslavačka županija izdvaja sredstva za poticanje konjogojstva. To smo činili proteklih nekoliko godina, a tako će biti i ove godine. Krajem mjeseca bit će objavljen natječaj za poticaje u poljoprivredi u 2011. godini. Uz poticaje smtram da je izuzetno bitno podržavati i prezentaciju vašeg rada"- rekao je Vasić.

ssuuhh-skupstina-5

ssuuhh-skupstina-3
U ime Ureda načelnika čestitke na uspješnom radu SSUUHH uputio je zamjenik načelnika Dragan Šarčević, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je sjedište Saveza upravo na području Općine Popovača. „Predsjednik Saveza ukazao nam je na određene probleme s prostorom za rad. U smislu osiguravanja drugog, adekvatnijeg prostora Općina je već poduzela konkretne aktivnosti i vjerujem da će se to riješiti na obostrano zadovoljstvo"- najavio je Šarčević te pozvao uzgajivače da se odazovu na ovogodišnju Županijsku izložbu stoke koja će se u Popovači održati 4. lipnja.ssuuhh-skupstina-4
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković se u okviru svog obraćanja konjogojcima, između ostalog osvrnuo i na potpore vezane za poljoprivredne površine. „Svi oni koji su 2010. bili u mirnom posjedu odnosno bili upisani u upisnik 2009. mogu i u ovoj godini ostvariti pravo na potporu ali pod uvjetima da su podmirili obaveze za 2010. godinu prema poljoprivrednoj površini i da će platiti korištenje zemljišta za 2011. godinu do konca ove godine. Potvrdu da ste platili izdat će vam općina ili grad a iznos zakupnine za ovu godinu obračunat će vam se do 30. lipnja. Općine i gradovi ne mogu izdavati nove potvrde odnosno ne mogu novi korisnici ulaziti na poljoprivredne površine koje su u državnom vlasništvu. Da biste ove godine stekli pravo na potporu na temelju pašnjaka ili livada, morate imati 0,5 uvjetnih grla stoke po hektaru. Javna ustanova ne može izdavati potvrde koje imaju snagu dobivanja prava na potporu, već iste mogu izdavati samo jedinice lokalne samouprave. Izmjenom zakona želimo omogućiti da se pašnjaci daju na korištenje onima koji imaju stoku i žele je napasati na tom pašnjaku. Da bi imali red na pašnjacima, prijedlog je formiranje pašnjačkih zajednica koje će gospodariti svim pašnjacima na području određene jedinice lokalne samouprave na način da su članovi domaći uzgajivači. Već iduće godine će se moći za pašnjak dobiti potpora bez obzira imamo li stoku ili ne"- obrazložio je Kraljičković.