Početna Vijesti Aktivnosti udruga Ostale udruge U vinogradu obitelji Trdenić tradicionalno obilježeno Vincekovo
U vinogradu obitelji Trdenić tradicionalno obilježeno Vincekovo
Ponedjeljak, 24 Siječanj 2011 01:00

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara ‘Škrlet' i općinske Turističke zajednice, u vinogradu obitelji Trdenić tradicionalno je obilježeno Vincekovo.

Sudionike proslave kojom je obilježeno otvaranje sezone vinogradarskih radova, pozdravili su domaćin Vlado Trdenić, predsjednik Udruge ‘Škrlet' Gabrijel Kovačić, općinski načelnik Josip Mišković te saborska zastupnica Marijana Petir. Nakon pozdravnih riječi popovački župnik Mato Draganović blagoslovio je vinogradare i vinograd Trdenićevih, a potom je uslijedio tradicionalni obred vezan za Vincekovo, inače jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana.

U tradicionalnom orezivanju trsa gazdi su se pridružili i saborska zastupnica Petir te načelnik Mišković. Kako nalaže stari običaj, tri grančice s tri pupa u vodi će se držati negdje u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Orezani trs potom se obredno poškropio starim vinom te okitio kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom.


Veselo druženje brojnih gostiju i uzvanika nastavljeno je uz šarane na rašljama, špek, kobasice te domaću vinsku kapljicu.
Predsjednik Turističke zajednice Zdenko Cvetko izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Vincekovo u Popovači iz tradicionalnog okupljanja vinogradara i vinara prerasta u pravu turističku manifestaciju koju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj gostiju s područja čitave županije, ali i šire.


„Ovo druženje predstavlja i priliku za ocjenu vina iz prošlogodišnje berbe koja su se očistila i dozrela za uživanje. Protekla je godina za nas bila izuzetno teška, uz obilne oborine koje su zahtijevale prijevremenu berbu. Unatoč tome, vina su iznenađujuće dobre kvalitete. Kada je riječ o vinskom turizmu, nalazimo se u začecima njegova razvoja i u tom nas smjeru očekuje još mnogo rada i truda kako bismo u potpunosti iskoristili potencijale koji nam stoje na raspolaganju i našim gostima ponudili kompletnu uslugu u tom smislu"- istaknuo je domaćin ovogodišnje proslave Vincekova Vlado Trdenić.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.