Najave
Turizam
Ponedjeljak, 26 Siječanj 2009 23:38

Voloderske jeseni predstavljaju jedan od najznačajnijih vinsko-gastronomskih događaja koji se organiziraju u Hrvatskoj. Tradicija održavanja smotre grožđa i vina traje od 1967. godine. Uz Sajam vina i mošta, na manifestaciji sudjeluju folklorne skupine iz cijele Hrvatske. U bogatom programu nude se i berbene povorke, etno izložbe, izbor za najlepšu snehu... Posebna atrakcija je pečenje vola na ražnju. Tradicionalni dani vina, pjesme i plesa podržani su bogatim zabavnim glazbenim programom.

Vinskim cestama Moslavine danas, umjesto rimskih legija cara Klaudija, hodočaste zaljubljenici u prirodne ljepote i plodove prirode pretočene u izvrsna vina. Vinske ceste vode do brojnih kleti u kojima se može uživati u vinima i tradicionalnim jelima. Moslavac i škrlet su autohtone sorte, a osim njih kušati se mogu i pinot, graševina i frankovka. Vinske su ceste oplemenile turističku ponudu Općine Popovača.

Proljeće u Popovači je kulturna manifestacija koja njeguje umjetničke domete na tamburici. Od 1994. nastupaju najbolji tamburaški orkestri iz Hrvatske, ali i inozmestva.

9 kilometara jugoistočno od Popovače, u Donjoj Gračenici, nalazi se Kapela sv. Fabijana i Sebastijana - autentičan i rijedak sačuvani primjer moslavačkog drvenog graditeljstva. Trostrani završetak kapelice pokriven je šindrom; iz strmoga krovišta glavnoga pročelja izdiže se tornjić. U kapeli je oltar iz 1718. Na predoltarniku je naslikan sv. Sebastijan među buketima cvijeća.

Rimski arheološki lokalitet Ciglenice nalazi se u Osekovu, s južne strane autoceste Zagreb-Lipovac. Radi se o ostacima većeg kompleksa objekta iz rimskog carskog razdoblja (2.st. poslije Krista i kasnije). Raskošan objekt bio je opskrbljen dovodom vode, a očuvan je i kanalizacijski odvod u dužini većoj od 20 m. O raznolikosti i bogatstvu svakodnevnog života, kao i aktivnostima žitelja ovog kompleksa, govore pokretni arheološki materijali. Osobito su brojni ulomci keramičkog posuđa, a pronađeno je i puno predmeta od željeza (čavala, okova) i olova (amorfnih nakupina ili npr. robnih markica). Posebno su zanimljivi i lijepi primjerci nakita od zlata (prsten i naušnice), srebra (prsten), bronce (fibula) i kosti (ukosnice, žetoni za igru).

U napuštenom rudniku gline u Gornjoj Jelenskoj nalazište je praslona i nosoroga, a ovdje počinju i brojne trekking i biciklističke rute. Pitoma priroda, neponovljivi pejzaži te ostaci građevina stari čak 7 ili 8 stoljeća izvanredna su pozivnica zaljubljenicima u prirodu i neka davna, nedokučiva vremena.  Vrijedi posjetiti srednjovjekovne utvrde Moslavina, Jelengrad, Košutagrad i Garićgrad; vrhove Mjesec (354 m) i Humku (489 m), Kaluđerov grob, Belu crkvu, Marić gradinu...

Lonjsko polje (507 km²) jedinstveni je park prirode u jugoistočnom dijelu Europe i najveće zaštićeno poplavno područje u cijelom Dunavskom slivu. U močvarnim livadama, pašnjacima, poplavnim šumama i starim riječnim rukavcima veliko je bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Na području Lonjskog polja možemo naći čak 550 različitih vrsta biljaka, od kojih su mnoge u Europi ugrožene ili su na pragu izumiranja, a mogu se susresti i, u europskim okvirima, rijetke životinje kao što su orao štekavac, orao zmijar, crna roda, bijela i siva čaplja...

 
 
Btn_srgp

Btn_izbori_VMO_2019


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.