dani meda 2019 mOsmu godinu za redom Udruga pčelara i medara LIPA Popovača je u suradnji sa gradskom Turističkom zajednicom organizirala manifestaciju pod nazivom 'Dani meda i ocjenjivanje meda'.


Kako je pozdravljajući okupljene naglasio predsjednik udruge Drago Plaščar, manifestacija se organizira u cilju promocije pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina.
Uoči ovog, središnjeg dijela manifestacije, program 8. Dana meda krenuo je još 23. rujna višednevnim edukativnim predavanjima o pčelarstvu i upotrebi meda u prehrani koje su održane u područnim školama popovačkih osnovnih škola, podižući svijest među mladim naraštajima o značaju korištenja meda i pčelinjih proizvoda. Vrijedni članovi Udruge potom su kroz čitav prethodni tjedan svoje proizvode predstavljali na Izložbeno- prodajnim štandovima meda i mednih proizvoda u središtu Popovače, a građanstvo su počastili i bogatim mednim doručkom. Subotnjem otvorenju manifestacije u večernjim satima prethodila su i brojna stručna predavanja obuhvativši teme o pčelinjim proizvodima i njihovom korištenju u svakodnevnoj prehrani za očuvanje zdravlja, proizvodnji pomoćnih zajednica te nova saznanja o aktivnostima u Hrvatskom pčelarskom savezu.
U okviru središnjeg programa manifestacije kojem su nazočili zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković i njegov zamjenik Ivan Križanić svoje proizvode predstavila su obiteljska poljoprivredna gospodarstva Šerbecki, Kocet i Perko.
Ovom prilikom uz podjelu diploma proglašeni su i rezultati osmog senzorskog ocjenjivanja meda 'Popovača 2019.'
Brončanu diplomu za bagremov med dobio je Hrvoje Havlena. Srebrnu diplomu za bagremov med primio je Mario Mihaljević, za lipov med Mario Pomahač i Nada Šerbecki, dok je za med od amfore srebrnu diplomu primio Pčelinjak d.o.o.
Zlatnu diplomu za medljikovac primio je Dražen Kocet, za lipov med Marijan Hajek, a zlatnu diplomu s maksimalnih 20 bodova za medljikovac dobio je Siniša Perko te je ujedno med medljikovac šampion 8. Dana meda.
Analiza uzoraka meda provedena je na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Na središnjem programu manifestacije postavljena je izložba likovnih radova kroz koje su osnovnoškolci pokazali svoja viđenja važnosti ovog proizvoda.