Početna Vijesti Aktivnosti udruga Poljoprivreda Održani 7. Dani meda i pčelinjih proizvoda

NajaveOdržani 7. Dani meda i pčelinjih proizvoda
Utorak, 09 Listopad 2018 11:29

7 dani meda mSedmu godinu zaredom Udruga pčelara i medara LIPA Popovača je u suradnji sa gradskom Turističkom zajednicom organizirala manifestaciju pod nazivom 'Dani meda i pčelinjih proizvoda'.


Kako je pozdravljajući okupljene naglasio predsjednik udruge Drago Plaščar, manifestacija se organizira u cilju promocije pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina.
Uoči ovog, središnjeg dijela manifestacije, program 7. Dana meda krenuo je još 24. rujna višednevnim edukativnim predavanjima o pčelarstvu i upotrebi meda u prehrani koje su održane u područnim školama popovačkih osnovnih škola, podižući svijest među mladim naraštajima o značaju korištenja meda i pčelinjih proizvoda. Vrijedni članovi Udruge potom su kroz čitav prethodni tjedan svoje proizvode predstavljali na Izložbeno- prodajnim štandovima meda i mednih proizvoda u središtu Popovače, a građanstvo su počastili i bogatim mednim doručkom. Subotnjem otvorenju manifestacije u večernjim satima prethodila su i brojna stručna predavanja obuhvativši teme o tehnologiji pčelarstva u funkciji sprečavanja bolesti, problema u hranidbi pčela te nova saznanja o aktivnostima u Hrvatskom pčelarskom savezu.
U okviru središnjeg programa manifestacije kojeg je otvorenim proglasio zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec čestitajući organizatorima, svoje proizvode predstavila su obiteljska poljoprivredna gospodarstva Beronić, Hajek, Šerbecki, Kocet i Perko.
Ovom prilikom uz podjelu diploma proglašeni su i rezultati sedmog senzorskog ocjenjivanja meda 'Popovača 2018.'

Brončane diplome za bagremov med uručene su Duhaček Željku, Kocet Draženu i Snježani Andlar. Srebrne diplome za bagremov med primili su
Hajek Marijan, Šerbecki Nada i Nenad Lidmila. Srebrna diploma za cvjetni med dodijeljena je Hajek Tomislavu i Kesak Ivanu, za kestenov med Starčević Robertu i Perko Siniši, a za lipov med Beronić Dubravku. Zlatnu diplomu za bagremov med primio je Jelaš Josip.
Analiza uzoraka meda provedena je na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Na središnjem programu manifestacije postavljena je izložba likovnih radova kroz koje su osnovnoškolci pokazali svoja viđenja važnosti ovog proizvoda, kao i izložba opreme i alata.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.