konjanički maraton 4 mNa stotom od ovogodišnjih planiranih 250 kilometara četverodnevni 21. konjanički maraton, započet u subotu 5. kolovoza, ranom zorom u moslavačkom selu Voloderu, svečano je u nedjelju 6. kolovoza dočekan u Jasenovcu.

U iznimnoj dobrodošlici tu je naglašena i ovogodišnja njegova misija uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Posvećen je 3. "kutinskoj" bojni koja je pod zapovijedanjem Dragutina Krznarića u sastavu 125. domobranske pukovnije Novska, u Oluji sudionicom oslobađanja jasenovačkog područja, točnije tamošnjih prekosavskih sela.

Naime, dio Jasenovca oslobođen je u akciji Bljesak pa je to područje sudionik početka obiju veličanstvenih hrvatskih vojnih akcija, ali je spomen na to u sjeni proslava u Okučanima i Kninu. Više se o Jasenovcu govori o kontroverzama uz žrtve Drugog svjetskog rata, od kojih svaka zaslužuje pijetet, nego o teškim izbjegličkim danima za Domovinskog rata. Rijetko da se spominje sačuvani spomenik Kameni cvijet i vjersko zdanje Srpske pravoslavne crkve, a šutnja prekriva višegodišnje izbjegličke godine posebno napaćenog hrvatskog stanovišta i žrtve koje su povratku darovale život. Stoga je ovakav čin hrabrih jahača vrijedan zahvale ne samo mještana Jasenovca, poručila je općinska načelnica Marija Mačković.

Posebne čestitke za dugotrajnu organizaciju maratona poznatog i izvan granica Hrvatske zahvalio je i svakom konjaniku poimenično čestitao Roman Rosavec, zamjenik župana sisačko-moslavačkoga Ive Žinića. Naredne dane neovisno od javnosti konjanici su proveli u avanturističkom stilu na obali rijeke Save i u prostranstvu Lonjskog polja. U sjedištu svoje Udruge ponovo su danas, 8. kolovoza.

Tekst: Matea Jalžečić