skupstina lipa mČlanovi Udruge pčelara 'Lipa' Popovača proteklog su vikenda održali redovnu godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik Drago Plaščar podsjetio na najznačajnije aktivnosti realizirane u protekloj godini te predstavio Plan rada Udruge za 2017.


„Planovi u protekloj godini su većim dijelom odrađeni uspješno na dobrobit svih pčelara iako se Upravni odbor Hrvatskog pčelarskog saveza nije sastao punih šest mjeseci. Problemi u pčelarstvu nastali su prije svega uslijed državnih izbora odnosno proceduralnih poteškoća u funkcioniranju reosrnog ministarstva"- naglasio je Plaščar. Pored ostalih susreta izdvojio je ovom prilikom Sajam u Gudovcu kao i 16. Dane meda „Zlatna pčela" te 11. ocjenjivanje meda u Topuskom gdje su Zlatnu pčelu za bagremov med osvojili članovi 'Lipe' Siniša Perko i Dražen Kocet.

skupstina lipa 1

skupstina lipa 2
„Naš povjerenik je u zakonskom roku izvršio proljetnu evidenciju pčelara i pčelinjaka. Nije bilo problema oko smještaja pčela jer je mraz učinio veliku štetu tako da godina i nije bila za pohvaliti se dobrim medenjem. Pokrenuli smo pčelarsku školu u trajanju od 19. travnja do 18. lipnja koju je završilo 13 naših pčelara. Ovom prilikom im čestitam na položenom ispitu kao i Gradu Popovači i Općini Velika Ludina na financijskoj pomoći svakom polazniku u iznosu od tisuću kuna. Nadalje, na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir 13. i 14. lipnja devet pčelara ispred HPS-a boravilo je u posjetu Bruxellesu gdje je definirana problematika pčelarstva na europskoj razini zbog uginuća pčela radi upotrebe insekticida i pčelinjih bolesti. Prihvaćene su inicijative HPS-a o izmjenama pravila o deklariranju pčelinjih proizvoda na razini EU, kako bi se potrošačima pružile kvalitetne informacije o porijeklu meda, te kako bi se zaštitilo proizvođače i Europsko tržište od kineskog i ostalih medova koji ne potječu iz EU"- rekao je predsjednik Udruge pčelara 'Lipa'.

skupstina lipa 3
Predstavnici Udruge sudjelovali su i na 11. sajmu poljoprivrede, prehrane i turizma u prijateljskoj Općini Prozor- Rama kao i ovogodišnjoj manifestaciji 'Večer škrleta i moslavačke kuhinje, a Udruga je organizirala 5. dane meda u Popovači. U okviru ove, već tradicionalne manifestacije, članovi Udruge su održavajući edukacije o pčelama i medu posjetili Osnovnu školu Velika Ludina te područne škole Osekovo, Donja Gračenica, Voloder i Potok. Za sve građane pripremljen je i iznimno posjećen sadržaj pod nazivom 'Medni doručak' u središtu Popovače uz besplatnu degustaciju meda i pčelinjih proizvoda. „Nažalost ne možemo izraziti zadovoljstvo posjećenošću same manifestacije i njezina edukativnog dijela. Naša udruga jedina je na području SMŽ koja ima svoju samostalnu manifestaciju o medu i nadamo se da će odaziv na stručna predavanja ove godine biti kvalitetniji"- poručeno je na skupštini.

skupstina lipa 4

skupstina lipa 5
Ova je skupština bila i prilika da član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, ujedno i član Udruge pčelara 'Lipa' Dražen Kocet izvijesti okupljene članove o aktualnostima u djelovanju Saveza, inicijativama koje su poduzete u cilju rješavanja najznačajnijih problema s kojima se danas susreću pčelari odnosno provedbi Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

skupstina lipa 6
Kada je riječ o Planu Udruge za ovu godinu, među ostalim brojnim aktivnostima ističe se unapređivanje sektora pčelarstva na području djelovanja, sudjelovanje na izložbama u cilju promidžbe udruge, akcije u cilju promocije upotrebe meda u domaćinstvu, vođenje brige oko liječenja pčela i održavanje pčelinjeg fonda.