med mU subotu su u Popovači petu godinu za redom održani Dani meda i pčelinjih proizvoda.

Ovogodišnja manifestacija održana je na inicijativu Udruge pčelara i medara 'Lipa' i Turističke zajednice Grada Popovače, a u cilju promocije pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina. Svoje proizvode na štandovima predstavila su obiteljska poljoprivredna gospodarstva Perko, Šerbecki, Beronić, Kocet, Andlar i Grgurić.

med 7

med 8

med 9

med 10

med 11
Tijekom službenog dijela programa proglašeni su rezultati petog senzorskog ocjenjivanja meda 'Popovača 2016.', a analiza je provedena na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Tako je za bagremov med zahvalnicu dobio Dubravko Beronić, broncu Snježana Andlar, a srebro Josip Jelaš. Srebro za med od metvice dobili su Adolf Florijan Kostrić i Nada Šerbecki, dok je zlato dobio Dražen Kocet. Milica Grgurić dobila je srebro za lipov med, a Siniša Perko zlato za med od amorfe. Svim sudionicima su predsjednik i dopredsjednik Udruge zajedno s gradonačelnikom Josipom Miškovićem podijelili diplome, koji uvijek ima samo riječi hvale za vrijedne medare.

med 5
Osim službenog dijela programa u subotu, Udruga je tijekom proteklog cijelog tjedna provodila niz aktivnosti iz područja medarstva. Tako su promocijom pčelinjih proizvoda u Osnovnim školama u Popovači i Velikoj Ludini, članovi Udruge i ove godine među mladim naraštajima podigli svijest o značaju korištenja meda i pčelinjih proizvoda.

med 16
„Naši najmlađi bili su iznimno kreativni te su svojim radovima pokazali svoja viđenja važnosti ovog proizvoda" – poručio je dopredsjednik Udruge pčelara i medara 'Lipa' Tomislav Bišćan, koji je zajedno s predsjednikom Udruge Dragom Plaščarom djeci podijelio simbolične poklone.

med 6

med 13

Također, u središtu Popovače medari su imali štandijadu na kojoj su se mogli probati, ali i kupiti proizvodi od meda, a u petak su organizirali 'Medni doručak' u okviru kojeg su građani imali priliku kušati tradicionalni jutarnji obrok na bazi meda.

med 1

 

med 2

med 3

 

med 4

Udruga pčelara i medara 'Lipa' djeluje od 1991. godine i najbolje o njihovom radu govori činjenica da se broj članova udruge godinama povećava. Udruga, osim svojim radom na promidžbi pčelinjih proizvoda njeguje i kvalitetnu suradnju s ostalim lokalnim udrugama, ali i ustanovama što je bilo vidljivo i na ovom susretu gdje su svi posjetitelji imali priliku kušati delicije u pripremi Udruge kuhara grada Popovače i Lovačke udruge Šljuka, a dobroj atmosferi pridonijeli su i zvuci tamburice u izvedbi TS 'Modri biseri'.

med 12