šiško 6 mU galerijskom prostoru POU, u srijedu, 8. svibnja 2019. godine otvorena je izložba poznatog kutinskog slikara Želimira Šiška, pod nazivom „Krajolici".

Iako mu je već 82. samostalna izložba, svojom „šetnjom" izložbama po županijama širom Lijepe naše, prvi puta izlaže u Ivanić-Gradu. Dosad je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama i brojnim likovnim kolonijama. Želimir Šiško rođeni je Siščanin, koji je svoje slikarsko umijeće, među ostalim, crpio i od poznatog sisačkog akademskog kipara, Želimira Janeša. Šiško je jedan od autora koji svakako obilježavaju likovnu scenu Moslavine.
Autor je poznat po pastelu kao svojoj omiljenoj tehnici koju je godinama usavršavao, a građanima Ivanić-Grada se predstavio upravo u toj tehnici s tridesetak slika krajolika najviše poznatog nam, moslavačkog i posavskog kraja, ali i s pokojom slikom dalmatinskih motiva. Svojim slikama toplih boja, pomalo nestvarnih krajolika s motivima Lonjskog polja, šuma i voda, donio nam je izgubljeni mir.
Svojim dolaskom, otvorenje izložbe uveličali su zamjenik župana Zagrebačke županije, gospodin Hrvoje Frankić i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada, gospodin Željko Posilović koji je izložbu ujedno i službeno otvorio. Stručni osvrt na izložbu dala je Petra Korbus, kustosica Muzeja Ivanić-Grada te nam na taj način približila umjetnikov svijet krajolika.
„Umjetnik Želimir Šiško ne slika samo prirodu, već pokušava stvoriti osječaj tog mjesta propitujući i istražujući njene boje, materijale, teksture... Stvara krajolik u kojem gledatelj pronalazi ljepotu i spokoj. Prikazuje jesensku simfoniju šume, atmosferičnost kućica naizgled na osami, poetiku prirode, flore i faune. Nema tu pokušaja potpune kopije stvarnosti, već je naglasak na osjetnom. Prizori pomalo izgledaju kao da ih gledamo kroz mokro staklo automobila nekog kišnog dana. To je ono što pogoduje melankoliji prikazane atmosfere i lirskom naglasku naslikanih prizora...", napisala je između ostalog u predgovoru kataloga, prof. Petra Korbus.
Otvorenje izložbe prigodnim pjesmama popratile su i uveselile „Kutinske dunje", ženski vokalni ansambl pod vodstvom prof. glazbene kulture Tomislava Brajdića. Nakon svečanog otvaranja, posjetitelji su mogli kušati škrlet moslavačkog vinara Ivice Florijanovića.
Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja 2019. godine.