moslavec mU subotu, 27.10.2018.g. u sisačkom Rafinerijskom domu održani su 25. Susreti hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na pozornici je otplesalo više od 600 folkloraša iz 13 hrvatskih županija. Sisačko-moslavačku županiju ove godine predstavljao je KUD "Moslavec" iz Volodera.


Najuspješnija skupina bio je KUD „Lipa" iz Slavetića. Na drugom mjestu je KU „Linđo" iz Ošlje-Stupa, a na trećem mjestu KUD „Sveti Ivan Glavosijek" iz Donjih Raštana.

„Mi smo se predstavili na način kako se kod nas obitavalo iza mise večernice. Cure su vodile kolo, pjevalo se i na kraju je sve završilo s drmešom. Naše društvo je osnovano 1913.godine preko tamburaša koji su svirali na note, u ono vrijeme polupismeni ljudi. Čuvamo nošnje do danas. Imamo više od 40-tero djece, to nam je najvažnije. Oni su danas voditelji. Imamo 40-tereo djece i 64 odraslih", poručuje dugogodišnja sakupljačica pjesama i plesova Moslavine, naša Voloderka – Ankica Đurinec.
Zadovoljstvo Siskom kao domaćinom ovih susreta izrazio je Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture. „Hrvatski sabor kulture je krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma, ona okuplja čak 988 udruga, 1656 sekcija, 80 tisuća članova. Veliko je to članstvo u kojem su udružene mnoge udruge, od puhačkih orkestara, zborova, malih folklornih sastava, kazališnih udruga, književnjaka, likovnjaka, dakako folklornih i plesnih ansambala. To je jedna velika skupina kulturnih entuzijasta i djelatnika koji vjerno rade na očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta", rekao je Jelavić.

Jedan od pokrovitelja ovih susreta bila je i Sisačko-moslavačka županija, a župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo što je više od 600 folkloraša boravilo u Sisku. „To je nešto što oslikava Hrvatsku, po čemu smo čak prepoznatljivi u svijetu, Europi. To je veliko bogatstvo. I ovaj susret je zamišljen kako bi se privuklo mlade da možda shvate što su to prave istinske vrijednosti određenog područja. Uz ono što karakterizira hrvatskog čovjeka, a to je svakako tradicija, običaji našeg naroda, i to nas je očuvalo na ovim prostorima. Ljepota pjesme, plesova, narodnih nošnji i određenih običaja je nešto s čime se možemo ponositi", rekao je Žinić, koji je susrete pratio uz predsjednicu Županijske skupštine Ivanku Roksandić.