Početna Vijesti Aktivnosti udruga Kultura Uspješno održano 25. 'Proljeće u Popovači'

Najave


Uspješno održano 25. 'Proljeće u Popovači'
Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018 15:30

25 pup mUz bogat kulturni i zabavni program proteklog vikenda je u organizaciji Tamburaškog orkestra 'Ratimir Joža Prosoli', a uz podršku gradske Turističke zajednice, održano 25. Proljeće u Popovači.


Organizatori su podsjetili kako je 'Proljeće u Popovači' smotra koja pokazuje da folklorno i orkestralno stvaralaštvo može biti centar kulturnih događanja i glavni animator kulture u selima i gradovima diljem domovine. „Proljeće u Popovači je osmišljeno sa željom da društva pokažu što sve Popovača ima i može, a da se pri tome uključe uzrasti od školske djece, mladih pa sve do onih najstarijih. Tako godinama, domaćini ove divne manifestacije pozivaju gostujuće skupine folklora i orkestara diljem Lijepe naše, ali i van granica te samim time proširuju prijateljstva i kulturu među gradovima, županijama i državama, a najbitnije i među nama samima"- poručio je predsjednik TO Ratimir Joža Prosoli Saša Bočkor na početku programa prve večeri jubilarne manifestacije kada su ugošćena kulturno-umjetnička društva Potočanka iz Potoka, Moslavec iz Volodera, Hruševec Kupljenski iz Zaprešića i Beletinec iz Beletinca. Nakon nastupa KUD-ova na vanjskoj su pozornici ispred Doma kulture posjetitelje zabavljali članovi Tamburaškog sastava Šegrti.
„Prvi susret tamburaških orkestara održan je u listopadu 1993., a od 21. do 23. ožujka 1994. godine prvi je put održana trodnevna kulturna priredba 'Proljeće u Popovači'. Od tada do danas proteklo je 25 godina, a 'Proljeće u Popovači' nije izgubilo čaroliju i privlačnost kako izvođačima tako i posjetiteljima kojima dvorana i predvorje tih dana postanu tijesni. Ono postade mali festival- smotra tamburaškoga stvaralaštva koje je stoljećima svojim tankozvučjem dizalo glas protiv tuđinskih utjecaja i ostalo dio našega hrvatskoga, posebno ravničarskog - slavonskoga i moslavačkoga bića"- istaknuto je na otvorenju središnjeg, subotnjeg programa koji tradicionalno obuhvaća susret tamburaških orkestara. Svečani program otvoren je uspješnim, prvim nastupom novog postava dječje skupine TO 'Ratimir Joža Prosoli', nakon kojeg su publiku oduševili njegovi odrasli članovi pod ravnanjem prof. Dražena Mlakara koji su za ovu posebnu priliku ostvarili i odličnu suradnju sa članovima Mješovitog zbora i Zbora mladih 'Novus' župe Alojzija Gonzage, kao i solistom Mladenom Bago.
Obilježavanje 25. obljetnice Proljeća u Popovači svojim su izvedbama uveličali i članovi TO Glazbene škole 'Alberta Štrige' Križevci, TO Glazbene škole 'Kontesa Dora' Našice, TO KUD-a Moslavina Kutina te TO 'Janko Stjepušin' iz Martinske Vesi. Bila je ovo prilika i da se izrazi zahvalnost za višegodišnji aktivan angažman u pripremi ove tradicionalne manifestacije članovima Tamburaškog orkestra 'Ratimir Joža Prosoli' i pokroviteljima, a čestitke na ovom značajnom jubileju izrazili su među ostalima i zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec te gradonačelnik Josip Mišković.
U vidu popratnih sadržaja kojima je nadopunjen kulturni program, svoje su proizvode posjetiteljima manifestacije predstavili Udruga pčelara 'Lipa', Udruga 'Popovački plet' i Udruga 'Narodno tkivo i vezivo'. Trodnevna manifestacija '25. PUP' zaključen je uz koncert Najboljih hrvatskih tamburaša koji su brojnu publiku zabavljali do dugo u noć.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.