Početna Vijesti Aktivnosti udruga Kultura PULS Moslavački štrk organizirao odlazak na izložbu Van Gogha u Vicenzu

Najave


PULS Moslavački štrk organizirao odlazak na izložbu Van Gogha u Vicenzu
Srijeda, 11 Travanj 2018 09:11

van gogh mU organizaciji PULS-a „Moslavački štrk" posjećena je izložba jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena, Vincent van Gogha. Izletu u Vicenzu, gradu u kojem se održava izložba ovog iznimnog slikara i prethodnika europskog ekspresionizma i koji je pod zaštitom UNESCA pridružili su se i mnogi ljubitelji umjetnosti.


Vincent Willem Van Gogh bio je postimpresinistički slikar holandskog porijekla, zapaženih likovnih djela grube ljepote, emotivne iskrenosti i hrabrih boja, te je zahvaljujući tome postao jedan od vodećih umjetnika 20. stoljeća. Većina djela prikazanih na izložbi Van Gogha u Vicenzi posuđena je od Muzeja Kröller-Müller u Otterlu , Nizozemska, svetište djela Van Gogha poznatog diljem svijeta, zajedno s Muzejom Van Gogh u Amsterdamu. Radovi postavljeni u veličanstvenoj bazilici Palladiana, iz razdoblja su između 1880. i 1885. godine i to 43 slike i 86 crteža te je riječ je o svojevrsnoj biografskoj priči koja stavlja naglasak na odlučujuće godine umjetnika koji se smatra jednim od najslavnijih i najutjecajnijih osoba u povijesti umjetnosti Zapada , od početka do vrhunca i naposljetku tragičnog kraja.
Slobodno vrijeme nakon izložbe iskorišten je za razgled Vincenze, glavnog grada regije Veneto, poznatog po kulturno-povijesnim spomenicama i arhitekturi. Zahvaljujući slavnim djelima i villama arhitekta Andree Palladio iz 16. stoljeća. 1994. godine UNESCO je uvrstio Vicenzu na popis svjetske baštine.
"Prepuni dojmova na povratku u Hrvatsku pratile nas prekrasne poruke jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena, VINCENTA VAN GOGHA: : „Ja ne pokušavam naslikati ono što mi je pred očima, već se služim bojom da njome silovito izrazim sebe." i „KAKAV BI TO ŽIVOT BIO KADA NE BISMO IMALI HRABROSTI BAŠ NIŠTA NE POKUŠATI." No, „moslavački štrkovci" su hrabri i prepuni energije za predstojeće manifestacije: organizaciju Likovne kolonije 21.4. u Staroj Ploščici, 25.4. otvaranje izložbe „Šapat proljetne zore" u Novom Marofu, 10.5. u zagrebačkoj galeriji „Ruža" otvorenje izložbe „50 nijansi života" i 5. međunarodne izložbe „Moslavačke minijature""- poručuju iz 'Moslavačkog štrka'.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.