Početna Vijesti Aktivnosti udruga Kultura Prošli vikend u Popovači posvećen moslavačkim vinima i hrani
Prošli vikend u Popovači posvećen moslavačkim vinima i hrani
Utorak, 05 Prosinac 2017 13:44

večer škrleta i moslavačke kuhinje 39 mProteklog vikenda je u Popovači održana VII. Večer škrleta i moslavačke kuhinje, a u organizaciji popovačke Turističke zajednice te Udruge vinogradara i voćara 'Škrlet' i Udruge kuhara Grada Popovače.


Otvorenje manifestacije održalo se u Vinskom podrumu, novouređenom prostoru u Kutinskoj ulici kojeg je ovom prilikom posvetio popovački župnik Mato Draganović. Program je prve večeri bio posvećen vinarima, stoga su svečano dodijeljene diplome za 1. ocjenjivanje mladih vina u Popovači. Tako je od prijavljenih 76 uzoraka podijeljeno 11 zlatnih diploma, 23 srebrne i 22 brončane te 10 priznanja. Diplomu za šampiona sorte škrlet dobio je Andrija Ranogajec, koji je ovom prilikom istaknuo da je ova diploma nagrada za dugogodišnji rad i trud njegovog OPG-a.
Uslijedio je program Udruge vinogradara i voćara Škrlet i kutinske Turističke zajednice, kao i zanimljiva radionica Tomislava Trdenića i Tomislava Jakopovića, u kojoj su aktivno sudjelovali i posjetitelji.
Drugu večer sedme po redu manifestacije Večer škrleta i moslavačke kuhinje otvorili su svojim nastupom Kulturno umjetničko društvo Jelenčanka sa svojim gostima iz Šartovca, a nakon čega je uslijedila prezentacija moslavačke hrane koju su pripremile vrijedne ruke popovačke Udruge kuhara. Uz njih, odnosno njihovu prezentaciju hrane popovački vinar Lovro Miklaužić sljubio je njihove specijalitete s popovačkim vinima.
„Ova hvalevrijedna manifestacija svoju tradiciju dobre kapljice, naše autohtone sorte škrlet i moslavačke kuhinje, koja je slast za naša nepca, broji već sedmu godinu za redom. Mi, organizatori, zajedničkim se snagama iz godine u godinu 'Večer škrleta i moslavačke kuhinje' trudimo učiniti dostojnom svojeg naziva i prepoznatljivosti. Tako Udruga kuhara svoje djelovanje od 2012. godine s malim brojem članova prezentira kroz pripremu jela, a večer moslavačke kuhinje je odraz njihovog truda i rada cijele godine. Udruga vinogradara i voćara Škrlet koja djeluje od davne 1999. godine uz dva entuzijasta i zaljubljenika u dobru kapljicu, danas broji 170 članova koji svojim djelovanjem nastoje promicati kako ekonomsku vrijednost ovog vida proizvodnje tako i kulturnu, jer smatraju da vinogradarstvo i vinarstvo našem čovjeku je više od ekonomske računice, naprotiv, da je utkano u življenje našeg naroda. Dokaz tome su običaji sačuvani i naslijeđeni kroz kulturnu baštinu Moslavine" – poručuju iz TZGP.
Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i zamjenik župana SMŽ Roman Rosavec, zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir sa suradnicama, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković sa svojim zamjenicima Ivanom Križanićem i Ivicom Petrovićem, predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače Ivica Keser i ostali predstavnici političkog, kulturnog i gospodarskog života.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.