Početna Vijesti Aktivnosti udruga Kultura Likovni radovi sa kolonije 'Zorka Sever' na Trgu predstavljeni uz Jazz band Los Cosmos

Najave

Likovni radovi sa kolonije 'Zorka Sever' na Trgu predstavljeni uz Jazz band Los Cosmos
Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 11:56

jazz vecer mPopovčani su proteklog vikenda imali priliku uživati u ugodnoj Jazz večeri koju je pripremila Turistička zajednica Grada Popovače u okviru 'Sunčane strane grada'.

Na gradskom Trgu II ispred Doma kulture posjetitelje je zabavljao Jazz band Los Cosmos, a program je obogatila i izložba slika Likovnog društva Moslavački krug kojom su predstavljeni radovi nastali na ovogodišnjoj koloniji Zorka Sever u povodu obilježavanja Dana Grada. Okupljene je pozdravio predsjednik Likovnog društva Josip Đoni Kovač podsjetivši ovom prigodom na snažan trag kojeg je u Popovači ostavila Zorka Sever. Kako je naglasio, Zorka Sever je zaboravljeno ime slikarice i kolekcionarke, dobre poznavateljice narodne rukotvorne baštine, rođene 1894. u Popovači kao Zorka pl. Getz. „Svojim je slikarskim opusom, ali i strašću za skupljanjem etnografske građe bila usko vezana za rodni zavičaj - Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvorskih radova te kreiranju vlastitih. Ujedno se bavila i pisanjem pjesama, novela, anegdota, na kajkavskom i književnom hrvatskom jeziku, koje je uz vlastite ilustracije objavljivala od 1934. do 1942. Težila je ostvarenju autorskih slikovnica za koje je napravila osam projekata. U obnovljenom Malom trijemu u središtu Popovače smještena je osebujna donatorska zbirka umjetnina slikarice Zorke Sever, a temeljnu građu za zavičajni muzej su darovale njezine kćeri, slikarica i pjesnikinja Višnja, te Ružica Sever iz obiteljskog nasljeđa"- podsjetio je Kovač.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.