minijature mČetvrtu godinu zaredom Popovačka udruga likovnih stvaralaca 'Moslavački štrk' organizirala je međunarodnu izložbu 'Moslavačke minijature' koja je uz bogat kulturno- umjetnički, glazbeni i literalni program svečano otvorena u prostoru Doma kulture u Popovači.


Kako ističu sami Štrkovci, Izložbu organiziraju u želji da daju doprinos afirmaciji slika malog formata budući su one danas prilično zapostavljene. Kroz ovu inicijativu oni nastoje osnažiti kulturni razvoj našega grada te kod ljudi osvijestiti ljepotu i vrijednost malih stvari u životu. „Izložba Moslavačke minijature ovdje u Popovači okuplja umjetnike iz svih krajeva svijeta, te je tako ove godine pristigao 421 likovni rad iz 18 zemalja svijeta s 4 kontinenta. Uz brojne izlagače iz Hrvatske, na ovogodišnjoj manifestaciji predstavljeni su i minijaturisti iz: Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Belgije, Srbije, Crne Gore, Turske, Švicarske, Njemačke, Kine, Južne Koreje, Poljske, Australije, SAD-a, Irske i Francuske"- istaknula je idejna začetnica Izložbe, predsjednica PULS-a Moslavački štrk Marija Pukec Žigić pozdravljajući okupljene na otvorenju ove kulturne manifestacije koja njeguje formu minijature.
Stručni osvrt i kritiku na likovno stvaralaštvo 4. Moslavačkih minijatura dao je Zoran Homen, viši kustos muzeja Križevci naglasivši da je Izložba minijatura u Popovači prerasla u značajnu međunarodnu likovnu manifestaciju. „Ovaj način razvoja sigurno nije očekivala ni idejna začetnica Marija Pukec Žigić koja je u organizaciji PULS-a „Moslavački štrk" razvila projekt zavidnih vrijednosti. Učešće autora iz najudaljenijih zemalja svijeta samo svjedoči koliko ovakve specifične izložbe imaju svojih poklonika. Mnogi umjetnici griješe kada misle da je slikanje minijatura samo izdvajanje nekog detalja iz većeg djela. Naprotiv, duh minijature ogleda se u kompaktnosti kompozicije i sposobnosti autora da se izrazi u ograničenom (zadanom) formatu. Minijatura, dakle, mora imati sve one karakteristike i likovne elemente koje očekujemo i u djelima većih formata"- naglasio je između ostalog u svom osvrtu Homen izrazivši svoje uvjerenje da likovna manifestacija 'Moslavačke minijature' ima predispozicije svjetskog projekta u narednim godinama.
Čestitajući organizatorima i svim autorima koji su se odazvali sudjelovanju u ovoj Izložbi, 4. Moslavačke minijature otvorio je gradonačelnik Josip Mišković. Svečanost su svojim nastupom oplemenili i članovi KUD-a Mijo Stuparić iz susjedne Velike Ludine, kao i članovi Pjevačkog sastava „Slavča", Književno likovnog društva Rešetari te Književna sekcija društva „292" .
Izložba se može razgledati u prostoru Vatrogasnog doma u Popovači.