izlozba zupa mU Pastoralnom centru u Popovači je sinoć, uz otvorenje izložbe fotografija autora Maria Čehulića te maketa crkve u 3D formatu učenika OŠ Popovača, započeo program šestodnevne priprave za proslavu blagdana sv. Alojzija Gonzage, zaštitnika župe i Grada Popovače.


Izložbu je otvorio popovački župnik Mato Draganović uz poruku kako je crkva pisana malim slovom prostor da se doživi ljepota Crkve pisane velikim slovom. „Zahvalan sam danas što ovdje imamo one koji su nam pomogli da crkvu volimo srcem i ljubavlju. Crkva je božja formacija i stalno se formira po njemu, Bogu. U nama se konstantno treba razvijati milost i oproštenje, jer oni su potrebni za izgradnju crkve. Sv. Alojzije Gonzaga poziva nas na skrušeno srce, na traženje milosrđa, a svojim primjerom tjera nas na iskazivanje ljubavi i milosrđa prema našim bližnjima. Neka nas ove makete i fotografije podsjete da je Crkva ispovjedaonica Bogu i mjesto susreta i rasta ljudskosti i duhovnosti. Neka nas i druge izložene fotografije koje ne prikazuju crkvu podsjete da nam je potreban dom i društveno zajedništvo, ponos na ono što imamo i što su nam ostavili naši preci"- naglasio je vlč. Mato Draganović.

izlozba zupa 11

izlozba zupa 8

izlozba zupa 6

izlozba zupa 12
Osim fotografija crkve sv. Alojzija Gonzage, bogata izložba domaćeg autora Maria Čehulića obuhvaća i fotografije Tradicijske okućnice, odnosno unutrašnjosti Malog trijema u središtu Popovače te impresivnih krajobraza ovog područja.
U okviru sinoćnjeg susreta izloženu maketu crkve u 3D formatu koju je izradio učenik Filip Beleta s mentorima Zvjezdanom Martinec i Darkom Rakićem te radove crkve učenika 8.a i 8.c razreda OŠ Popovača predstavila je učiteljica Zvjezdana Martinec koja je ovom prilikom kroz kraću prezentaciju okupljene podsjetila na povijest popovače župe. „Naime, kršćanska katolička narodna svijest da se u Popovači sagradi crkva probudila se 1935. godine. Tijekom razdoblja između 1935. i 1938. godine izgrađena je crkva sv. Alojzija Gonzage po nacrtima prof. Podhorskog, a u izvedbi klesara Srećka Antonića. Crkva je posvećena 21. kolovoza 1938. godine, a do konca 1944. uređen je interijer crkve. Odmah po završetku rata vjernici s ovog područja zamolili su zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca da osnuje novu župu u Popovači, što je i učinjeno u rujnu 1945. godine. Dekret o osnutku potpisao je dr. Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački" - naglasila je Martinec.

izlozba zupa 4

izlozba zupa 1

Program je obuhvatio i izložbu ručnih radova članova Udruge 'Obzorja nade' koja djeluje u popovačkoj župi.
Otvorenje izložbe u Pastoralnom je centru obilježio i bogat glazbeni program u kojem su nastupili solist Mladen Bago uz pratnju maestra Dražena Mlakara, Dječji zbor 'Božje dijete' i Zbor mladih. Bila je ovo prigoda i da se izrazi zahvalnost župljanima za nesebične doprinose i pomoć u realizaciji aktivnosti popovačke župe, a među brojnim ostalima i gradonačelniku Josipu Miškoviću i njegovoj zamjenici Ani Strilić.

izlozba zupa 2

izlozba zupa 7

izlozba zupa 9

izlozba zupa 5

izlozba zupa 13