np-mU petak je Osnovnoj školi u Popovači predstavljena zbirka poezije za djecu "Najbolja prijateljica" autorice Kristine Kovačić (1977.)

Riječ je o novom imenu u literarnom moslavačkom krugu, a koje okuplja Ogranak Matice hrvatske Kutina.

np-1

Nakladnik zbirke s pedesetak pjesama je Podružnica MH u Popovači, podsjetila je u ime Knjižnice OŠ Marija Bilić Prcic. Čin objave zbirke bio je pozdrav školskoj godini, ali i poznatoj priredbi Voloderska jesen. Čitajući stihove u suradnji s učiteljicom Snježanom Kepe zbirku je ilustriralo 16 učenika, prošle godine polaznika četvrtog razreda Područne škole Voloder.

np-4

 

Za njih posebnim je bio trenutak kada ih je autorica darivala prvim primjercima knjige.

np-2

np-3

Naslov zbirci odredila je pjesma Najbolja prijateljica, sadržajno posvećena knjizi. U kritičkom osvrtu spisateljica Katarina Brkić, inače i potpredsjednica Ogranka MH Kutina, naglašava kako ta lepršava i šarolika zbirka ide ravno u središte života i svakoga djeteta i svakoga čovjeka, a to je obrazovanje. Pouka nije teška ni nametljiva, već odmjerena na način kako to čini jedna dobro upućena mama. Začuđujuće lijepim ocjenjuje autoričine stihove posvećene prirodnim pojavama - neobično su bliske i skoro nadohvat ruke. Uz učenike popovačke škole osjetili su to i njihovi vršnjaci iz Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani. Pozdravili su publiku sa svojom učiteljicom Sanjom Fehir i obogatili trenutke književnog susreta s izvedbom dramskog teksta Zvonimira Baloga Mravi i bukva. Učenici iz Lipovljana posjetili su i poznati Trijem u središtu grada Popovače gdje ih je predsjednik Moslavačkog likovnog kruga Josip Kovač Đoni upoznao s ostavštinom obitelji Sever, posebno učiteljice i slikarice Zorke, rođene prije 120 godina.

np-6

Oduševio ih je posjet izložbama Voloderskih jeseni, a osobito jahanje s maratona poznatih arapskih konja s obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Petters.np-8

Inače originali ilustracija iz knjige do 20. rujna izloženi su u prostoru popovačke Knjižnice i čitaonice. Tu se od ravnateljice mogu dobiti i podaci vezani uz knjigu.