dvd d gracenica mNa ovogodišnjoj skupštini DVD-a Donja Gračenica za najboljeg vatrogasca ovog društva u 2016. godini proglašen je Siniša Fridrih kojemu je dodijeljeno priznanje za iznimna zalaganja na intervencijama.


Budući je ovogodišnja skupština bila izborna, Upravni odbor i Zapovjedništvo DVD-a Donja Gračenica predstavili su presjek aktivnosti tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja.
Ovo stožerno društvo danas broji 112 članova, a njihove su aktivnosti usmjerene na održavanje vatrogasnog doma i opreme, provedbu preventive, vježbe i intervencije, odrađivanje sklopljenih ugovora, natjecanja te aktivno sudjelovanje u društvenom, humanitarnom i kulturnom životu Donje Gračenice i Grada Popovače u cjelini.
„Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da je naš vatrogasni dom zahvaljujući Gradu legaliziran, a tijekom prošle godine nastavljena je sanacija objekta uz uređenje sale za sastanke te kuhinje i kancelarije, a sada planiramo postavljanje podnih obloga u garaži. U proteklom periodu značajna sredstva izdvojena su za nabavu opreme, a svoj vozni park povećali smo kupnjom vozila za tehničke intervencije sa alatom marke „ŠKODA". Društvo ima dva zaposlenika koji vrše svakodnevno dežurstvo za potrebe intervencija te vode brigu o vozilima i vatrogasnom domu"- istaknuo je predsjednik Marijan Topolski.
Kako je također istaknuto, vodstvo društva veliku pažnju kontinuirano je pridavalo i radu s mladima te informiralo školsku djecu uz pokazne vježbe i prezentaciju vozila i opreme. Tako su prošle godine organizirali i vježbu požarnog rajona u Područnoj školi 'Vladimira Vidrića' u svom naselju.
Upravni odbor podsjetio je da je DVD Donja Gračenica vezana ugovornim obavezama sa tvrtkama INA Industrija nafte i tvrtkom STSI- tehnički servisi Pogon Moslavačka Gračenica, čime je ostvaren dodatni prihod kojeg je društvo koristilo za nabavku opreme, natjecanja i pokrivanje ostalih troškova za koje su im bila nedostatna sredstva iz redovnog financiranja putem Vatrogasne zajednice.

dvd d gracenica1
Kada je riječ o natjecateljskim aktivnostima, tijekom protekle četiri godine članovi DVD-a Donja Gračenica sudjelovali su na 90 natjecanja u Hrvatskoj, Francuskoj i Sloveniji. Od natjecateljskih desetina aktivno rade ekipa djece i muška „B" ekipa, dok se ekipe žene „A" i muški „A" povremeno sastaju za neka važnija natjecanja. „Od važnijih rezultata u protekle četri godine ističemo sudjelovanje na vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj 2013. sa ekipama muški „A" i "B" i osvojenim zlatnim medaljama. U KUPU Hrvatske muška „B" ekipa zauzela je prvo mjesto 2014. i 2015. godine, a 2016. drugo mjesto, a tu se mora spomenuti da se radi o pet natjecanja gdje se rezultati zbrajaju. Na županijskom natjecanju koje je održano u Desnom Trebarjevu 2015. osvojena su prva mjesta u kategoriji muški „A" i „B", dok su žene „A" bile druge. Prošle godine u tri kategorije odraslih članova nastupili smo u Puli na Državnom vatrogasnom natjecanju, dok djeca svake godine nastupaju na šest do osam natjecanja te kontinuirano zauzimajućidva do tri prva mjesta"- naglasio je predsjednik Topolski te ovim putem zahvalio voditeljima dječjih ekipa Bernardi Zorko Starčić i od prošle godine Draženu Topolski, a također i Zdravku Brezaku koji je društvo uspješno vodio od 2005. do 2015. godine.
Pored navedenih aktivnosti, DVD Donja Gračenica okuplja i usmjerava većinu mladih učeći ih društveno korisnim radom, odgovornosti i vezanosti za njihovo naselje. Svake godine organizatori su memorijalnog natjecanja Grlač- Golubić- Zorko, a u suradnji sa ostalim mjesnim udrugama i proslave blagdana sv. Fabijana i Sebastijana, zaštitnika sela. Snažna suradnja veže ih i sa ostalim vatrogasnim društvima na području Grada i okolice.
Na ovogodišnjoj skupštini za predsjednika DVD-a Donja Gračenica ponovno je izabran Marijan Topolski, a za zapovjednika Tomislav Jalžečić. Za višegodišnji aktivni angažman u društvu brojnim članovima su uručena priznanja, a među brojnim gostima na uspješnom radu čestitke su im uputili zamjenik gradonačelnika Dragan Šarčević, predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić te predsjednik popovačke Vatrogasne zajednice Zvonimir Kondres.